- Feil av britiske DNA-eksperter førte til mistanken mot foreldrene

Madeleine-rapport lagt fram i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den portugisiske statsadvokaten har besluttet å stanse etterforskningen rundt forsvinningen av Madeleine McCann.

Det skjer fordi statsadvokaten mener den 14 måneder lange etterforskningen ikke har resultert i noen beviser for at verken Maddies foreldre, Kate og Gerry McCann, eller den tidligere hovedmistenkte Robert Murat har gjort noe kriminelt, ifølgenyhetsbyrået AP.

Stor forvirring og mediehysteri

10. september i fjor meldte en rekke medier verden over, blant annet Dagbladet.no, at politiet var sikre på at Madeleine McCanns kropp hadde ligget i familien McCanns leiebil, en bil de leide etter at jenta forsvant.

Vi har også meldt at likhunder markerte flere steder i familiens ferieleilighet, som Madeleine forsvant fra.

Disse to opplysninger var en viktig del av grunnlaget for at portugisisk politi i fjor ga Madeleines foreldre status som formelt mistenkte i saken.

Nå viser det seg at de to opplysningene var feil.

Nå er Maddie-saken altså trolig avsluttet i Portugal. Den ekstremt mye omtalte forsvinningssaken er ikke henlagt, men er lagt i bero så lenge det ikke dukker opp nye, avgjørende beviser, ifølge AP.

- Feil av britiske DNA-eksperter førte til mistanken mot foreldrene

- Er død

Tidligere i dag gikk lekkasjer fra statsadvokatens rapport ut på at en hovedkonklusjon i skal være at både britisk og portugisisk politi tror Madeleine McCann er død.

Rapporten skal også vise at det ikke er grunnlag for mistanken mot foreldene. Den sier at to av grunnene til at ekteparet fikk status som mistenkte var feil som ble gjort av britiske DNA-eksperter og portugisisk politi. Det melder avisa Evening Standard, som oppgir å ha fått tilgang til rapporten.

DNA-ekspertene skal i sin første rapport ha konkludert kategorisk med at det var funnet DNA fra Madeleine i familiens leiebil. Det førte til at foreldrene ble tatt inn til avhør, før de fikk status som mistenkte.

En måned seinere gikk de tilbake på dette, og sa at de ikke kunne utelukke at det stammet fra Kate McCann selv eller Amelie, Madeleines søster, skriver avisa.

Opplysningene i den britiske tabloidavisa er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold.

Likhundfeil

Den andre feilen ble gjort av portugisisk politi. Likhundene skal rett nok ha markert i familiens leilighet, men politiet skal ikke ha tatt med i betraktningen at legen Kate McCann hadde vært i kontakt med seks pasienter som døde før hun dro på ferie.

Ifølge rapporten kontaktet politiet 443 hjem i området, og eventuelle fluktruter til lands, havs og i lufta ble undersøkt, ifølge Evening Standard.

Rapporten tar også for seg to nøkkelvitner. En av dem kontaktet politiet 26. mai i fjor, 21 dager etter at Madeleine forsvant. Vitnet hevdet at han så Gerry McCann bære Madeleine fra leiligheten natten hun forsvant. Det andre vitnet tar for seg ekteparets oppførsel under ferieoppholdet i Portugal, skriver avisa.

Politi og påtalemyndigheten har ikke klart å finne beviser for hva som faktisk skjedde med Madeleine, og saken må derfor skrinlegges.

- De håper de vil få adgang til politiets filer slik at privatetterforskere kan fortsette å lete etter Madeleine, har familiens talsmann Clarence Mitchell sagt til Sky News.

Etterforsker med bok

Rapporten som legges fram i dag er helt klart til fordel for Kate og Gerry McCann, og Robert Murat, som også har hatt status som mistenkt. Det er ikke sikkert at boka til den skandaliserte eksetterforskeren Goncalo Amaral vil være det samme.

Torsdag vil den tidligere sjefetterforskeren i saken lansere sin bok «Sanne løgner», og han lover eksklusive avsløringer.

GERRY PÅ VEI TIL JOBB: Gerry McCann skal ha jobbet som vanlig i dag. Her er han fotografert da han forlot ekteparets hjem.
RENVASKES: Kate McCann ble i dag fotografert da hun forlot ekteparets hjem.
FORSVANT HERFRA: Ekteparet spiste middag på denne restauranten da Madeleine forsvant.
FORTSATT SAVNET: Madeleine McCann.