- Feil bilde av min sykdom

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier tidligere statsminister Kåre Willoch har skapt et feil bilde av hans psykiske sammenbrudd høsten 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For en gangs skyld har Kåre Willoch vært uforsiktig og skapt et galt bilde av omstendighetene rundt min sykdom. Selv om Willoch sier at hans forklaring er veloverveid, er den ikke nok veloverveid, sier Bondevik til Dagbladet.

Han mener Willoch burde vært mer forsiktig i omtalen av sykdommen som satte ham ut av spill for en periode den vanskelige høsten 1998. I boka «Utfordringer» skriver Willoch at overbelastning i politikk kan få alvorlige følger, og viser til Bondevik:

«Når en ansvarsbevisst og ideologisk orientert politiker kommer til slike valg mellom løftebrudd og uansvarlighet - valg mellom bare kritikkverdige utveier - kan nok den psykiske belastningen bli betydelig. Men da er det ikke lett å vise så stor åpenhet at man innrømmer at løftene var uansvarlige. Kanskje man ikke engang innrømmer det overfor seg selv,» skriver Willoch.

Mener det godt

- Kåre Willoch trekker inn forklaringer på min sykdom som han bør være forsiktig med. Dette er forhold han bør overlate til fagfolk, sier Bondevik.

- Opplever du dette som politisk mobbing?

- Nei. Jeg vet at Willoch ikke har ment dette negativt om meg, og jeg vil også takke for hans positive omtale av meg i boka og til mediene, sier Bondevik.

Willoch står fast på innholdet i boka, men han er redd for at overskriftene i Dagbladet i går kan bidra til å forkludre problemstillingen han egentlig er ute etter å reise, nemlig hva krysspress og forventningspress kan føre til.

Mønstergyldig

- Man skal tenke nøye gjennom hvilke forventninger man skaper. Og publikum skal vite hvilken ansvarlighet og hvilket krysspress politikere ofte føler.

Willoch og Bondevik møttes i går morges. Der snakket de blant annet om den nye boka.

- Bondevik mener du burde overlate til fagfolk å skrive om dette?

- Jeg synes det er uttrykkelig spesifisert hva jeg skriver om. Her snakker jeg om generelle belastninger i en generell form. Jeg tror at hvis Bondevik leste hele boka, så ville han ikke legge merke til dette, sier Willoch, og legger til at han setter stor pris på Bondevik.

- Jeg har stor respekt for Bondevik som regjeringssjef. Han har gjort en mønstergyldig jobb i den siste regjeringen sin. Inntrykket jeg får er at ledelsen av regjeringen er veldig god, sier Willoch.

KJELL MAGNE OG KJELL MAGNE: - Jeg er oppkalt etter deg, fortalte Kjell Magne Mogollon (12) da han møtte sin navnebror Bondevik på Haugen skole i Oslo i går. Der startet Bondevik en ny landsomfattende antimobbekampanje. Selv avviste Bondevik at han var blitt utsatt for politisk mobbing av Kåre Willoch.