Feil dekk kostet 18 liv på veiene i fjor

Sommerdekk på vinterføre - eller feilmontert.

VINTER: Nå er det tid for dekkskifte over store deler av landet. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold, NTB Scanpix.
VINTER: Nå er det tid for dekkskifte over store deler av landet. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold, NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil i år har 122 personer omkommet i trafikken her i landet. Det er en økning på nesten 30 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

I hele 2015 mistet 117 mennesker livet i trafikken.

Statens Vegvesen har gransket alle ulykkesrapportene, og registrert at 36 av dødsfallene har direkte sammenheng med tekniske feil på bilene.

18 personer, fordelt på 17 ulykker, omkom som direkte følge av dårlige og nedslitte dekk der bilen har mistet veigrepet.

Hjul på feil side

- Sommerdekk på vinterføre er en vanlig dødsårsak. Og dessuten ser vi at bileiere setter på hjulene feil når de bytter for sesongen. Ikke alle er klar over at dekk har en rotasjonsretning, og at høyre og venstre hjul på stå å rett side, sier avdelingsdirketør Guro Ranes i Statens Vegvsen til NRK.

I oktober i år omkom elleve personer på norske veier, fire flere enn i oktober i fjor. Blant de omkomne i oktober i år var det ti menn og én kvinne.

28 flere omkomne hittil i år

- Vi har dessverre lagt bak oss enda en måned med flere omkomne i trafikken enn i samme periode i fjor. Ved utgangen av oktober i 2015 hadde 94 personer omkommet i trafikken, mens hele 122 har omkommet så langt i år. Vi er urolige over utviklingen, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk.

Erfaringsmessig er det utforkjøringer og møteulykker som preger de alvorligste trafikkulykkene. Trygg Trafikk-direktøren ber folk om å ta det rolig på veien.

- Vi er inne i en tid der kjøreforholdene er svært krevende. Frost, snø og glatte veier skaper uforutsigbarhet, og kjøreforholdene kan endre seg voldsomt i løpet av kort tid. Folk bør derfor ta forholdsregler og sjekke vær- og føreforholdene før de skal ut på veiene, sier han.

(NTB/Dagbladet).