«Feil. Det finnes ingen rettferdig hevn.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

7. våpenhviledag

Seint i går kveld gikk filmen «Titanic» i tv. Etter manges mening går den hver kveld klokka halv åtte under dekknavnet Dagsrevyen.

Det er fire store samtaleemner: om det blir arbeid å få, så man kan overleve; hva som skjer med serbiske og andre ikke-albanske flyktninger fra Kosovo; om UCK blir avvæpnet eller fortsetter med hevnaksjoner og plyndring samt starter krig mot russiske tropper; og hvordan etterforskingen av massegravene kommer til å bli gjennomført.

Det var bare i krigens begynnelse i Slovenia at det var flere militære enn sivile tap. Siden da har alltid sivilbefolkningen blitt hardest rammet. Det eneste som endres, er om det blir overvekt på den ene eller den andre gruppen. Totalt utgjør sivile tap sannsynligvis over 95 prosent, helt i tråd med moderne krigføring.

I et e-brev som kom i morges står det at UCKs hevn overfor serbere er forståelig tatt i betraktning hva som har skjedd med albanere i månedene forut. Feil. Det finnes ingen rettferdig hevn. Ingen terror mot sivilbefolkningen er akseptabel, for man kan alltid påberope seg en tidligere hendelse som man bør hevne. Dessuten rammer hevnen dem som er for hånden, og det er som regel ikke disse som har begått ugjerningene. Enten er man mot all terror mot sivilbefolkningen, eller man godtar at det finnes mer og mindre verdige mennesker. Om stormaktene gjør forskjell på krigsforbrytere, så de ene er mer godtakbare enn de andre, bør man i alle fall ikke gjøre forskjell på ofrene.

Avisa Odgovor - «Svar» - som utelukkende skriver om flyktningenes situasjon i det tidligere Jugoslavia, har igjen begynt å komme ut. Lesningen gir ikke mye grunn til optimisme for noen flyktninggruppe.

Enda mindre grunn til optimisme blir det den dagen krigssensuren oppheves og alle problemer kan legges åpent på bordet.

Men en viss orden finnes. All medisinsk humanitær hjelp må formidles gjennom et bestemt grossistfirma. Som er utenfor all offentlig kontroll. Helsevesenet har i lang tid vært kontrollert av partiet til president Milosevics hustru, og er dette partiets største inntektskilde.

Nå begynner det å bli praktisk talt umulig å få innreisevisum til vestlige land. Avslaget blir som regel begrunnet med at man tilhører en gruppe som kan forventes ikke å vende tilbake på grunn av det som er skjedd den siste tida. Det holder altså ikke med de innvendige sanksjonene som vi utsettes for.

I ettermiddag viklet jeg meg inn i en lang diskusjon om «Kommunismens svarte bok» av Stephane Courtois. Den som viser mest vrede over kommunismen er en tidligere ganske høy funksjonær i kommunistpartiet. Hvis jeg ikke blir gal av å høre på disse som ble omvendt da dette ble opportunt, er jeg sikkert ikke normal.

Statspresidenten i Serbia har utstedt ordre om at alle må fortsette å oppfylle sine arbeidsforpliktelser. Det betyr at radikalerne fortsetter i regjeringen.