<strong> - UTSATT FOR KORRUPT PÅTALEMYNDIGHET OG RETTSVESEN:</strong>  Nicolae Stoica (til høyre) kan ikke utvises fra Norge til Romania fordi han feilaktig ble dømt der, sier Oslo tingrett i en kjennelse. Her utenfor Sofienberg kirke i Oslo i fjor høst i forbindelse den omdiskuterte romleiren der. FOTO: HILDA NYFLØT / DAGBLADET
- UTSATT FOR KORRUPT PÅTALEMYNDIGHET OG RETTSVESEN: Nicolae Stoica (til høyre) kan ikke utvises fra Norge til Romania fordi han feilaktig ble dømt der, sier Oslo tingrett i en kjennelse. Her utenfor Sofienberg kirke i Oslo i fjor høst i forbindelse den omdiskuterte romleiren der. FOTO: HILDA NYFLØT / DAGBLADET Vis mer

- Feil dømt av korrupt rettsvesen i Romania

Oppsiktsvekkende dom i Oslo tingrett. Nekter utlevering fra Norge av bedrageridømt romtalsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oslo tingrett har i dag gitt den rumenske nestlederen i organisasjonen Folk er folk, Nicolae Stoica (28), medhold i at norske myndigheter ikke kan utlevere han til hjemlandet Romania for å sone en fengselsstraff på fire år og to måneder for bedrageri og heleri.

- Det er særlige grunner til å tro at dommen ikke bygger på en riktig vurdering av skyldsspørsmålet for Stoica, heter det i kjennelsen.

Norsk rett overprøver dermed utfallet av saken i to rumenske rettsinstanser mot en av romfolkets profilerte talsmenn i Norge.

- Korrupt I den uvanlige kjennelsen går også tingrettsdommer Knut Kleppestø langt i å stemple både påtalemyndighet og rettsvesen i Romania som korrupt.

- Det legges til grunn at korrupsjon i blant annet påtalemyndigheten og rettsvesenet i Romania er betydelig, noe som tilsier at Stoicas påstander om korrupsjon knyttet til saken mot ham er riktig.

- Dette gir samlet en klar indikasjon på at dommen var uriktig i forhold til Stoica, og vilkårene er derfor ikke tilstede for utlevering til Romania, heter det i kjennelsen.

Stoica og hans forsvarer påberopte seg utleveringslovens paragraf 10, som gir grunlag for å nekte utlevering av utenlandske statsborgere hvis de er dømt på feil grunnlag.

Oslo politidistrikt, som ikke var tilstede da kjennelsen ble lese opp i ettermiddag, kan anke og kreve ny behandling i lagmannsretten.

Ikke skjedd siden 2000 - Min klient er svært glad for endelig å bli trodd av en rettsinstans. Samtidig er det en uvanlig kjennelse fra en norsk rett i utleveringssaker. Jeg har sjekket noen titalls saker tilbake til år 2000 uten å finne at noen har fått medhold mot utlevering. Flere av disse sakene har paralleller til dommer i Albania, Brasil og Kroatia, uten at norsk rett har gått god for påstander om korrupsjon eller politiske baktapper, sier Stoicas forsvarer, advokatfullmektig Erlend Liaklev Andersen i Advokatfirmaet Kløvfjell, til Dagbladet.

Rumenske myndigheter etterlyste Folk er Folk-nestlederen  i fjor gjennom Interpol, og fikk svar fra norsk politi om at han var her i landet som asylsøker.

I fjor høst forsøkte Oslo-politiet å få han varetektsfengslet. Men både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett vurderte at det ikke var noen fare for at han ville stikke av, og dermed fikk politiet ikke medhold.

Vil søke asyl igjen Stoica har fått avslått søknaden om asyl i Norge.

- Dagens kjennelse betyr at han kommer til å forsøke å gjenoppta asylsøknaden, sier advokatfullmektig Liaklev Andersen.

Stoica ble først dømt i 2007 for heleri og bedrageri av antikke symaskiner. Ankesaken for en høyere rett ga samme resultat i 2011.

Bevis forsvant Oslo tingrett har vurdert sakspapirene fra de to rettssakene i Romania - i engelsk oversettelsene. Som grunnlag for å underkjenne dommene fra Romania, peker tingretten blant annet på at angivelige telefonopptak, som skulle vise at Stoica var skyldig, først ble nektet avspilt i retten. Og til ankesaken var «telefonbeviset» forsvunnet.

Stoica har hele tiden hevdet at han feilaktig ble koplet til en kriminalsak i hjemlandet fordi han var en «plagsom» talsmann for romfolk der.

- Betyr denne kjennelsen at straffedømte rumenere kan komme til Norge for å få overprøvd sine saker?

- I denne saken har Oslo tingrett tatt hensyn til helt konkrete forhold, og det er det vi har jobbet med, sier advokatfullmektig Erlend Liaklev Andersen til Dagbladet.

<strong> - BLE TRODD  FOR FØRSTE GANG:</strong>  Advokatfullmektig Erlend Liaklev Andersen er forsvarer for den rumenske romtalsmannen. Foto: Privat.
- BLE TRODD FOR FØRSTE GANG: Advokatfullmektig Erlend Liaklev Andersen er forsvarer for den rumenske romtalsmannen. Foto: Privat. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer