Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feil drapsmann i Sverige sonet 13 år - får 18 millioner i erstatning

Vitnebløff avslørt av telefonsjekk først et tiår seinere.

FRI MANN: Kaj Linna rett etter løslatelsen fra løslatelsen fra fengselet i Kalmar 15. juni 2017. Nå er han tilkjent 18 millioner kroner i erstatning. Foto: Johan Nilsson, TT/NTB Scanpix.
FRI MANN: Kaj Linna rett etter løslatelsen fra løslatelsen fra fengselet i Kalmar 15. juni 2017. Nå er han tilkjent 18 millioner kroner i erstatning. Foto: Johan Nilsson, TT/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

​​ (Dagbladet): For andre gang i påskeuka har svenske justismyndigheter kommet med en opprydding etter to av de mest omtalte politi- og rettsskandalene i landet.

Tirsdag ble mistanken fjernet mot brødrene Robin Dahlén (24) og Christer Karlsson (26) nesten 20 år etter at politiet hadde utpekt som skyldige i den såkalte Kevin-saken.

Langfredag ble drapsdømte, og seinere drapsfrikjente Kaj Linna (55), tilkjent 18 millioner kroner i erstatning fra justisdepartementet for å ha sittet 13 år i fengsel som uskyldig i det såkalte Kalamark-drapet i 2004 nord i Sverige.

Den forrige erstatningsrekorden var 12,6 millioner til en mann som satt uskyldig fengslet i ni for en feilaktig dom for voldtekt og tortur mot sin egen datter.

- Glad, ikke bitter

Kaj Linna sier til Expressen fra sitt nye hjem på Kanariøyene sammen med kjæresten fra tiden før dommen, at han er glad.

Også da han ble frikjent i fjor sa han at han var glad og ikke kom til på være bitter resten av livet.

Her kan du høre Piteå-Tidningens dokumentarserie om Kalamark-drapet.

Og her en oversikt over den årelange innsatsen fra nettverket rundt Kaj Linna for å få drapsdommen opphevet.

Den nå 55 år gamle mannen ble dømt til livstid i fengsel for grovt ran og drap på en 59 år gammel mann på et gårdsbruk i Kalamark ved Piteå i Nord-Sverige.

To brødre, 59 og 57 år gamle, bodde på gården. Begge ble funnet bakbundet, den eldste lå død i hønsehuset.

Forsvant fra Sverige

Politi og påtalemyndighet kunne aldri legge fram noen tekniske bevis mot den nå drapsfrikjente Kaj Linna - bare indisier og forklaringen til et hovedvitne.

Det viktigste indisiet var at han dro fra Sverige rett etter drapet og først ble lokalisert noen uker seinere via en e-postserver i Swansea i Wales.

Og et vitne hevdet overfor politiet og retten at han hadde vært på biltur med Kaj Linna i Kalamark kvelden før. Da skulle Linna ifølge vitnet ha fortalt at han skulle rane brødrene på gården.

Samme vitne hadde varierende forklaringer til media, men retten valgte å tro på hans forklaring der.

Var ikke der han sa

Først da saken kom opp igjen i lagmannsretten i Umeå i fjor, var det avdekket feil med vitnets forklaring.

Undersøkelser av kontakten mellom vitnets mobil og telenettet, viste at han ikke hadde vært i Kalamark den kvelden han fortalte, og slik politi, påtalemyndighet og retten hadde trodd på.

Lagmannsretten kom også til i fjor at vitnet kunne hatt egeninteresse av å «prate» Kaj Linna inn i saken.

Nå har drapet på den 59 år gamle gårdbrukeren i 2004 status som en uløst kriminalsak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!