Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feil fokus på utdanningsdebatt?

Vi har en utdanningssektor som både er preget av fremragende internasjonalt nivå

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag la det såkalte Stjernø-utvalget fra resultatet av arbeidet sitt, «Sett under ett. Ny struktur i høgere utdanning». En rapport som mange av oss som jobber i høgere utdanning så fram til med forventning.

Dessverre tror jeg Stjernø-utvalget sjøl bidro til en uheldig diskusjon som følge av sitt radikale forslag om sammenslåinger, og bidro sjøl til å skyggelegge de viktige diskusjonene utvalget legger opp til gjennom den grundige rapporten det legger fram.

Grunnleggende er utdanning en kilde til at hver enkelt av oss får tatt i bruk de ressursene vi har, enten det er som snekker eller som filosofiprofessor. Utdanning må videre sees som et viktig element i demokratiseringen av samfunn. Og utdanning og forskning bringer samfunnet framover gjennom å bidra til kunnskapsutviklingen.

Kravet om ”Lik rett til utdanning” har vært bærende i etterkrigstida norske utdanningspolitikk. Et mål som langt på vei er oppnådd gjennom oppbyggingen av f.eks. distriktshøyskoler (nå høgskoler), relativt gode finansieringsordninger gjennom Lånekassen og gode kvalifikasjonsstrukturer fra barneskole, gjennom videregående skole til høgere utdanning.

Vi har en utdanningssektor som både er preget av fremragende internasjonalt nivå, som møter lokale utfordringer og som bidrar til kunnskapsutvikling lokalt. Vi har utdanningsmiljøer som kanskje får unødvendig mye kritikk for at de ikke holder kvalitetsmessig mål, og vi har utdanningsmiljøer som får altfor lite kritikk til tross for at de ikke holder mål.

Alt dette, og mer til, burde vi fått en diskusjon om i etterkant av Stjernø-utvalgets rapport.

Dessverre får vi en diskusjon som er preget av utspillspolitikk som ikke bidrar til å skape arenaer der vi tar de viktige diskusjonene som i neste instans kan føre til de gode politiske vedtakene.

Utfordringene må være at sammenslåingsdiskusjonen legges død inntil videre. La oss benytte sjansen til å ta diskusjonene, deretter kan vi vurdere hvilke organisasjonsformer som passer konklusjonene best.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media