Feil folk - feil formål

Klimaforhandlingene i Buenos Aires 2. - 13. nov. 1998

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet :på nettet har engasjert Silje Schei Tveitdal (24) som uavhengig eksperkommentator under Klima- forhandlingene. Hver dag vil hun sende hjem kommentarer og inntrykk fra Buenos Aires til Dagbladets lesere.

Silje Schei Tveitdal, f.1974, kommer fra Froland og tok artium ved Arendal Gymnas i 1993. Hun har fulgt de internasjonale klimaforhandlingene siden 1994. Tveitdal ble valgt til nestleder i Natur og Ungdom i 1994, og har ledet organisasjonen siden 1997. Tveitdal har grunnfag samfunnsgeografi og studerer for tiden sosialøkonomi ved Universitet i Oslo.

Også blant deltakerne fra Norge er industrilobbyistene i klart flertall. Under dekke av å være veldig bekymret for klimaet på jorda har de tatt turen helt til Agentina for å sikre seg retten til fortsatt forurensning.

De siste dagene har flere norske selskaper hatt utspill hvor de krever å få sette igang nye forurensende prosjekter hjemme mot at de rydder opp i sin virksomhet i utlandet. Statoil vil gjøre opp for økt oljeproduksjon i Norge ved å redusere sin egen forurensning i blant annet Angola og Aserbajdsjan.

Dersom norske myndigheter åpner opp for at selskaper kan forurense så mye de vil mot reduksjoner i andre land, får vi aldri snudd norsk klimapolitikk. Enda verre er det at vi med sikkerhet vet at Statoil vil utvide sin forurensende virksomhet til stadig flere land i den fattige delen av verden. De vil bruke mye mer penger på forurensende olje- og gassproduksjoen enn på miljøtiltak. Resultatet blir at Statoils totale utslipp øker både i Norge og utlandet.

Så lenge det ikke er noe som hindrer norske selskaper å forurense i utviklingsland, må myndighetene kreve at de gjør opp for seg på hjemmebane.

Regjeringen hevder å ha de beste hensikter i klimaforhandlingene. Etter en uke i Buenos Aires har jeg ikke blitt helt overbevist om det. Så lenge industrilobbyistene roser den norske posisjonen må regjeringen finne seg i kritikk fra miljøbevegelsen. Når miljøvernminister Guro Fjellanger kommer neste uke må hun velge side.