Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skyting i Oslo

«Feil» forklaring i rettssak skal ha utløst fire skytinger og drap på åpen gate i Oslo

Totalt 13 menn er siktet etter skytingene. Politiet mener våpen som ble brukt fremdeles er på avveie.

SKYTEEPISODE: 14. mars rykket politiet ut etter meldinger om skudd avført på Lambertseter i Oslo. En bil ble stanset i Gamlebyen i Oslo, og tre personer ble pågrepet i forbindelse med skytingen. I bilen fant politiet to skytevåpen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etterforskninga etter fire skyteepisoder på ett døgn på henholdsvis Bjørndal (to), Jordal og Lambertseter i Oslo i midten av mars, fortsetter for fullt.

Fredag ble en mann i 30-åra varetektsfengslet i forbindelse med saken. Vedkommende er den tiende som blir satt i varetekt og trettende som blir siktet etter episodene, hvor en polsk mann til slutt endte opp som tilfeldig drapsoffer på Bjørndal.

Alle 13 er siktet for å ha brukt eller medvirket til bruk av skytevåpen. I tillegg er en av dem siktet for drap.

«Feil» forklaring i drapssak

Dagbladet sitter nå på opplysninger fra flere kilder om hva som skal ha utløst de fire skytingene. Ifølge kildene skal det ha vært den pågående rettssaken om et drap på Ensjø tilbake i 2012 som førte til at konflikten mellom grupperingene eskalerte kraftig.

Kildene har opplyst at en av dem som vitnet i saken, ikke forklarte seg slik det var ønsket av andre involverte.

Blant annet skal det ha kommet fram andre opplysninger under forklaringa i rettssalen, enn hva det gjorde i avhør i forkant av rettssaken om det seks år gamle drapet.

Fornærmet i drapssaken

Det er tidligere opplyst fra politiet at en av de totalt 13 siktede etter skytingene i mars, tidligere har hatt tilknytning til det kriminelle gjengmiljøet i hovedstaden. Mannen har også sittet i retten i forbindelse med nettopp drapet på Ensjø.

Politiet hevder imidlertid at selve drapet på Ensjø i 2012 ikke har noen direkte sammenheng med de siste skyteepisodene.

Men politiadvokat Sturla Henriksbø sier at han også er kjent med informasjonen Dagbladet har fått om hva som skal ha ført til de fire skytingene.

- Vi har inntrykk av at det er bagateller som har utløst disse skyteepisodene, og er blant annet kjent med samme teori som Dagbladet, om at en forklaring i forbindelse med rettssaken etter drapet på Ensjø skal ha vært utløsende, sier Henriksbø lørdag.

Drept med tre skudd

Rettssaken etter det seks år gamle drapet startet i Oslo tingrett i midten av januar. Den antatte hovedmannen av de totalt fire tiltalte, en 39 år gammel portugiser, var da rettssaken startet tiltalt for å ha skutt og drept Aqeel Shahzad (31) med tre pistolskudd ved en Shell-stasjon på Ensjø.

Politiet mener bakgrunnen for drapet var konflikt i et kriminelt miljø i Oslo.

En annen tiltalt i saken skal sommeren 2012 ha kontaktet portugiseren og spurt om han ville utføre drapet mot vederlag, noe han skal ha sagt ja til.

I tillegg møtte ytterligere to menn fra samme miljø i retten, tiltalt for medvirkning til drapet. Begge de to og mannen som skal ha bestilt drapet, nektet i forkant av rettssaken straffskyld.

Dommen i saken er fremdeles ikke klar.

Etterforsker fremdeles tungt

Henriksbø understreker overfor Dagbladet at politiet, nesten to måneder etter de fire skytingene, fremdeles bruker svært store ressurser på etterforskningen.

- Vi vil vise at disse grupperingene som går så langt som å bevæpne seg, ikke skal slippe unna med det. På den måten ønsker vi også å statuere et eksempel for å unngå slike hendelser i framtida, sier politiadvokaten.

Han utelukker heller ikke nye pågripelser eller våpenbeslag i saken.

- Vi vurderer fremdeles flere navn vi har, og som vi knytter til hendelsene. Det kan bli flere pågripelser, og vi mener i tillegg det er spor som tyder på at flere våpen som ble brukt i disse skytingene ikke er funnet, sier Henriksbø.

Polsk mann drept

Politiadvokat Ida Fengsrud har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at de fire skytingene i mars etterforskes som et oppgjør i forbindelse med en konflikt mellom to grupperinger. Hun har så langt ikke ønsket å utdype noe om hvilken konflikt det dreier seg om eller hvilke grupper det er.

Så vidt politiet er kjent med, ble ingen skadet i de tre første skyteepisodene. Tidlig om morgenen den 12. mars ble imidlertid en polsk mann i 30-åra funnet utendørs ved et garasjeanlegg omkring klokka 6 om morgen.

Han hadde da omfattende skader, og ble fraktet til Ullevål sykehus. Men livet sto ikke til å redde.

Kjent med forhandlinger

At det forhandles om hva som skal sies i retten, er imidlertid ikke noe nytt.

Allerede i 2009 skrev Dagbladet om hvordan gjengrivaler gjorde nettopp dette i forbindelse med rettssaken i etterkant av skyting på Aker Brygge og Granstangen i 2006. Den gang ble det spilt av lydopptak i Borgarting lagmannsrett, med det som skal ha vært såkalte fredssamtaler mellom B-gjengen og Young Guns.

- Det er utvilsomt utfordrende å forholde seg til mulige avtaler mellom miljøene. Samtidig er dette to miljøer som åpenbart har motiv for å snakke uriktig om hverandre, sa statsadvokat Svein Holden til Dagbladet den gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media