Feil framstilling av barnehagen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnehage: I Dagbladet 30. juni blir det presentert en artikkel: «Ikke tid nok til barna». Artikkelen er basert på intervju med to av oss som arbeider i prosjektet. Da vi ble intervjuet var vi begge opptatt av at journalisten måtte understreke den innsats førskolelærere gjør i løpet av en hektisk barnehagedag. Ingressen sier «Barnehageansatte har bare tid til å stille ja-nei spørsmål. Og barna rekker så vidt å svare, viser nytt forskningsprosjekt.» Dette er tatt ut av løse luften, vårt forskningsprosjekt har aldri «vist» noe slikt.

Bør ikke ei avis som forsøker å selge seg som seriøs «debatt og kulturavis» være mer redelig i hvordan intervjuene brukes i avisa? Pressens Vær varsom-plakat, avsnitt 4.1: «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon», og 4.2: «Gjør klart hva som er faktiske opplysninger og hva som er kommentarer», er ikke overholdt. Hvor vanlig det er at informasjon blir misbrukt på denne måten vites ikke. Journalisten ga oss intervjuet for godkjenning, med anledning til å rette opp misforståelser. Hvor dette materialet er blitt av vet vi ikke, men noe av det står å lese i brødteksten, satt inn i sammenhenger som ikke er våre.

I presentasjonen av prosjektet opplever vi det spesielt uheldig at førskolelærere helt feilaktig framstilles som hektiske og overflatiske. At førskolelærere opplever at det kan være vanskelig å føre lengre samtaler med barn, de har mange presserende oppgaver som pedagogisk ledere, betyr ikke som ingressen sier, at de bare stiller ja-nei spørsmål som barn så vidt rekker å svare på. Det betyr heller ikke at det ikke er tid nok til barna. Spørsmål man kan stille seg er om man skal la seg intervjue av Dagbladet? I denne saken var utfallet svært uheldig for førskolelærere, en yrkesgruppe som gjør en stor innsats. De har en utfordrende og meget viktig oppgave i å legge grunnsteinen i alle barns utdanning til «gangs mennesker». Det er et særdeles dårlig trekk å selge aviser ved å henge dem ut.