Feil gavekjøp koster samfunnet milliardbeløp

- Mer effektivt å gi bort penger.

PENGESLUK: Samfunnet taper milliardbeløp på ineffektive gavekjøp. Illustrasjonsbilde. Foto: NTB Scanpix
PENGESLUK: Samfunnet taper milliardbeløp på ineffektive gavekjøp. Illustrasjonsbilde. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De fleste av oss setter pris på gaver til jul, og mange av oss føler oss beriket når kvelden er over. Men samfunnet taper milliardbeløp på ineffektive gavekjøp.

Alle ting som gis bort medfører et effektivitetstap, med mindre det er nøyaktig det mottakeren ønsker seg, kjøpt til akkurat den prisen vedkommende selv ville betalt, skriver trd.by og viser til en litt annerledes juleartikkel, som er republisert på gemini.no. Bruker du en hundrelapp på å kjøpe en gave, kan det fort tenkes at du kjøper noe annet enn mottakeren selv ville gjort om hun hadde fått kontanter i stedet. Og det kan tenkes at hun bare ville kjøpt den samme tingen dersom hun kunne få den for 80 kroner. I begge tilfeller ville det vært mer effektivt - men kanskje ikke like morsomt - å rett og slett gi mottakeren pengene.

For hver enkelt er det kanskje ikke så mye å «tape» på å få en gave som ikke er akkurat som man ønsket seg, men når man legger sammen effektivitetstapet for alle som får «feil» gave, blir det store beløp.

- Basert på amerikanske undersøkelser kan vi anslå at dette tapet ligger på 1 til 1,5 milliarder kroner i desember i Norge, sier NTNU-professor Fredrik Carlsen, før han legger til et annet viktig poeng med gaveutveksling: - Gaver har en sosial verdi som må trekkes fra dette beløpet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer