Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feil, Harry

Når overklassen fester under tittelen «kolonier og innfødte», må det gå galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRINS HARRY av Storbritannia trakk i naziuniform da han skulle på karneval der temaet var «kolonier og innfødte». Prinsen er med andre ord tilbake i mediene etter karantenen. Reaksjonene er selvfølgelig kraftige i offentligheten der den ene etter den andre nå krever bot og bedring etter at prinsens far, herr Charles, har ilagt sin sønn en dannelsestur til konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen, pluss gjennomsyn av langfilmen «Schindlers liste» som er Steven Spielbergs storfilm, tilegnet ofrene for holocaust.

IKKE VET JEG hva slags rådgivere det britiske kongehuset har, men mye tyder på at medlemmene av slekta Windsor også evner å tenke selv, noen vil si dessverre. I alle fall inngikk kongehuset og mediene etter prinsesse Dianas dramatiske død en avtale om at prinsene skulle få være i fred inntil de ble myndige. Noe kan tyde på at prinsene har oppfattet avtalen slik at de på sin side måtte love å la være å lese aviser, og av den grunn har gått glipp av verdifull kunnskap om samfunnet rundt dem.

UANSETT ER PRINSEN i godt selskap. Ikke bare fordi gjestene, som broren og tronarvingen William, åpenbart ikke reagerte på karnevalsantrekket. Men også fordi den tjue år gamle prinsen i likhet med briter under 35 år er så uvitende om 2. verdenskrig at en BBC-undersøkelse har vist at bare seks av ti har hørt om Auschwitz i det hele tatt. På den annen side er det lov å være ung og dum, ifølge en og annen som husker hvor dumme de selv var i den alderen. Problemet er at vi snakker om et framstående medlem av det tidligere skandalisert kongehuset i et av verdens mest klassedelte samfunn. Problemet er at Harry har satt fart i ryktet om at huset Windsor utelukkende består av en gjeng tullinger og brakt skam over hedersnavnet Harry.

DEN GANG DIANA levde og betrodde oss hvordan familien Windsor geberdet seg bak slottsmurene, gikk det opptil flere ramaskrik gjennom det ene sosiale laget etter det andre. Selv adelen snøftet bak sine håndsydde ridehansker over et kongehus så blottet for alminnelig empatiske evner, at selveste dronningen måtte bite i gresset og agere normalt sørgende da Diana skulle begraves. Dermed senket freden seg og selv hadde jeg nesten glemt at på øya ute i Nordsjøen går folkets overhoder omkring med tweednikkers og stygge hatter og blåser grusomt i barten fordi revejakta visstnok er avlyst.

ETTER AT menneskerettighetsdomstolen i Haag innvilget lekeprinsessene i Monaco beskyttelse mot mediene også i det offentlige rom, har det vært påfallende skandalefritt på kongefronten. Litt smårusk i forbindelse med den norske filialen i Rio, er alt. Selv svenskekongen er inne i varmen etter talen til flodbølgeofrene. Og ennå har ikke prins Harry bedt om unnskyldning. Han idømmes herved ei helg i vannkanten på Hankø neste sommer. Tema er føling i fjæra. Det kan ikke gå galt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media