Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feil hos Vegvesenet: Flere kan være uriktig dømt

Feil i et dataverktøy hos Vegvesenet kan ha ført til at politi og påtalemyndighet har mottatt rapporter med feilaktig innhold i trafikksaker.

Oslo  20180622.
Statens vegvesen logo
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo 20180622. Statens vegvesen logo Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Riksadvokaten har gitt pålegg om at rapporter og uttalelser hvor Statens vegvesen har benyttet dataverktøyet Crashcube med øyeblikkelig virkning ikke skal brukes som bevis i saker, skriver TV 2.

Verktøyet brukes til å hente ut ulike typer data fra kjøretøy som har vært involvert i en trafikkulykke.

Pålegget fra Riksadvokaten kommer etter at Kripos oppdaget en feil i verktøyet. Riksadvokaten ble gjort kjent med oppdagelsen 19. desember i fjor.

Vil identifisere saker

Den antatte feilinformasjonen har dannet grunnlag for rapporter og uttalelser fra Statens vegvesen som kan ha vært avgitt i straffesaker.

Pålegget omfatter foreløpig stans i bruken av slike uttalelser i pågående straffesaker, men Riksadvokaten mener at det også er nødvendig å identifisere avgjorte straffesaker.

Dette er for å kunne vurdere om fellende dommer kan ha blitt avsagt på uriktige faktiske premisser som følge av feil i de sakkyndige uttalelsene.

Titall saker

Foreløpige anslag kan tyde på at det dreier seg om et titall straffesaker, skriver Riksadvokaten i et brev til veidirektøren.

Statens vegvesen sier til TV 2 at de tok i bruk Crashcube tidlig i 2017. De ble gjort kjent med at det var avdekket svakheter med verktøyet av Kripos i mai 2019 og sluttet derfor å bruke det.

Vegvesenet er kjent med at det er to saker der Crashcube har blitt brukt i analysearbeid i forbindelse med trafikkulykker. I disse sakene har Vegvesenet varslet politiet om at de har benyttet verktøyet for rettssakene. De undersøker nå om verktøyet er blitt brukt i andre rapporter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media