Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feil i livsviktig system på romstasjonen

Astronautene sendes ut på ekstraordinære romvandringer.

PROBLEMER: Astronauter må ut på en serie romvandringer for å fikse feil i et viktig kjølesystem. Foto: REUTERS/NASA/NTB SCANPIX
PROBLEMER: Astronauter må ut på en serie romvandringer for å fikse feil i et viktig kjølesystem. Foto: REUTERS/NASA/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASA beordrer astronauter om bord Den internasjonale romstasjonen (ISS) ut på en serie romvandringer for å reparere en ødelagt pumpemodul i ett av to kjølesystemer.

I tillegg er en oppskyting med ferske forsyninger til ISS utsatt.

Besetningen på seks er ikke i fare, men dersom det oppstår et problem med det alternative kjølesystemet må de i verste fall evakuere og returnere til jorda.

I likhet med bl.a. passasjerfly er teknikken basert på en overflødighet, hvor to eller flere uavhengige systemer skal kunne utføre den samme oppgaven. Dermed vil ikke feil i én nødvendigvis føre til en akuttsituasjon, men NASA sier de må være føre var.

- Det er best å ha begge kjølesystemene opp og gå. Jeg synes vi er nokså sårbare med bare én, så det beste er å gjøre noe så fort som mulig, sier ISS-manager Kenny Todd ved Johnson Space Center i Houston ifølge Spaceflightnow.com.

Systemene sirkulerer ammoniakk som sørger for å kjøle romstasjonen på inn- og utsiden. De har en reservepumpe om bord, og NASA regner med at de trenger to eller tre romvandringer for å bytte den. 

De aktuelle datoene er satt til 21., 23. og 25. desember. Besetningen får altså «fri» på julaften.