Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feil i samisk og kvensk navn på nytt fylke

Fylket som skal hete Troms og Finnmark på norsk, skal også få et samisk og et kvensk navn, men de som er foreslått, holder ikke helt mål.

FYLKESNAVN: Tidligere justisminister Knut Storberget (i midten) måtte megle for at fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Finnmark og fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) i Troms skulle bli enige om det nye norske fylkesnavnet. De foreslåtte navnene på samisk og kvensk ser ikke ut til å være klare til bruk ennå. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
FYLKESNAVN: Tidligere justisminister Knut Storberget (i midten) måtte megle for at fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Finnmark og fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) i Troms skulle bli enige om det nye norske fylkesnavnet. De foreslåtte navnene på samisk og kvensk ser ikke ut til å være klare til bruk ennå. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det samiske navneforslaget er Dávvin, og skal bety «lengst nord», men det er ikke grammatisk korrekt og kan ikke brukes som stedsnavn, forteller en forsker til Aftenposten.

- På samisk danner man nye endelser med kasus, men «Dávvin» i seg selv er allerede bøyd. Det er som å vedta at det norske navnet er «Nord på», inkludert særskrivingsfeil, sier forsker Mikkel Berg-Nordlie ved universitetet Oslo Met.

- Det er jo utrolig flaut. Dette skal bli det desidert største samefylket i Norge, og det innbyr ikke akkurat til tillit å åpne slik, sier Berg-Nordlie.

Sametingspresident Aili Keskitalo er heller ikke imponert.

- Det alternativet er ikke anbefalt av Sametinget. Vi skal ha en dialog med fylkeskommunene fremover, sier hun. En variant tinget forslår, og som får støtte fra Språkrådet, er «Romssa ja Finnmárkku fylka», en videreføring av dagens samiske fylkesnavn.

Det kvenske navneforslaget kan også bli problematisk. Ruija skal bety «nordlyslandet» eller «det nordligste». Betegnelsen har vært brukt både om hele Norge og om kystområdene i Troms og Finnmark, ifølge språkdirektør Åse Wetås.

- Navnet dekker i tradisjonen derfor delvis et annet område enn de to fylkene, sier hun.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!