MANN FRA BYGDØY:  Nikolai Astrup under åpningen av det nye miljøhuset Oslo i september. Huset rommer Norges Naturvernforbund, Regnskogfondet, Utviklingsfondet, Miljøagentene og Tørrlandskoordineringsgruppa. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix.
MANN FRA BYGDØY: Nikolai Astrup under åpningen av det nye miljøhuset Oslo i september. Huset rommer Norges Naturvernforbund, Regnskogfondet, Utviklingsfondet, Miljøagentene og Tørrlandskoordineringsgruppa. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix.Vis mer

Feil kjønn - feil adresse

Høyre-kilder: - Astrup ofret for Sørlandet og likestilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres Nikolau Astrup var favoritt til jobben som ny miljøvernminister, men feil kjønn og feil bosted gjorde at jobben isteden gikk til Tine Sundtoft, hevder flere kilder i Høyre overfor Aftenposten.

Flere i Høyres stortingsgruppe hadde aldri hørt om Sundtoft før de tirsdag kveld fikk listen over statsråder i den nye Solberg-regjeringen.

Og mange var oppgitt over at Astrup ble vraket til fordel for en statsråd med lite eller ingen spesialkunnskap på et så viktig felt som miljøfeltet.

Kabalen Flere kilder i Høyre peker på at Sundtoft er nær venn med nestleder og like fersk kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Ingen av kildene ønsker imidlertid å stå fram med sin kritikk av Solberg for valget av ny miljøvernminister.

Mange mener det vil være ufint å gå ut med kritikk, og ønsker isteden å gi Sundtoft en sjanse til å vise at hun duger.

Internt i Høyre er det hensynet til «kabalen» som oppgis som klar grunn til at Astrup fra Oslo Høyre ble vraket.

Med Sundtoft på plass i Klima- og miljødepartementet blir det like mange kvinner som menn i den nye regjeringen - ni av hvert kjønn.

Med Sundtoft er også Sørlandet representert i Solberg-regjeringen.

(NTB).