Feil mann, feil signal

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen utviser en merkelig form for handlingslammelse når den støtter valgkomiteens innstilling på Johan Fredrik Odfjell som ny styreleder i Statoil. Odfjells faglige kvalifikasjoner er ikke det vesentligste i denne sammenheng. Det er hans rolle i samfunnet. Odfjell representerer eliten av privilegerte forretningsmenn. Han identifiserer seg med ledende forretningsadvokaters honorarsatser når han forsvarer fallskjermen på nær 15 millioner kroner han fikk da han sluttet i Vesta. Å motta 750 000 kroner årlig for ikke å gjøre noe, eventuelt arbeide 300 timer årlig, er et av de beste eksempler på at Norge ikke er et klasseløst samfunn. Odfjell er utvilsomt drivende dyktig som styreleder for store norske industriselskaper, men han representerer en kultur som er de fleste nordmenn fremmed og som de færreste forbinder med staten.

Regjeringen har ikke brydd seg om dette. Antennene, som er så viktige når det gjelder å vinne folkets gunst i andre sammenhenger, er åpenbart skrudd av. Jens Stoltenbergs iver etter å delprivatisere Statoil for seks år siden, skapte bølger innad i et sønderrevet Arbeiderparti. Kursendringen og bevisstgjøringen i spørsmålet om å verne deler av samfunnet, og selskaper, fra privatiserings- og utsalgsbølgen, var en del av Aps nye profil da partiet ble gjenreist før valget i fjor høst.

Valgkomiteens innstilling på Odfjell viser nok en gang hvor snevert univers slike komiteer har. Ansettelsen av Helge Lund som Statoil-sjef og Jannik Lindbæk som styreleder, førte til et kollektivt rop på flere kvinner i ledelsen. Som Dagbladet viste til i går, var Karita Bekkemellem og Sylvia Brustad blant dem som gikk kraftigst ut i den forbindelse. Nå er de påfallende tause. Komiteen har til overmål benyttet et hodejegerfirma Odfjell selv har brukt ved ansettelser. Det diskvalifiserer ikke firmaet, men viser bare hvor snevre kretser og utvalg vi snakker om. At valgkomiteen ikke har sett noe problematisk i at Odfjell er styreleder i tidligere valgkomitemedlem Jens Ulltveit-Moes selskap Umoe er så sin sak. Men at regjeringen, som har lovet sine velgere å drive en aktiv næringspolitikk, lar alt dette skje uten en styrende hånd, er mer enn merkelig. Det krever en svært god forklaring. Odfjell bør selv forstå bedre og trekke seg.