Feil mann hengt ut som «Lottomonsteret»

Tabloidavisa trodde de hadde et bilde av Englands mest fryktede voldtektsmann på forsida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De britiske supertabloidene går sjelden av veien for bildeskup og feite overskrifter.

Det gjorde heller ikke Sunday Mirror da de fikk tak i tre ferske bilder av Englands mest beryktede voldtektsmann Iorworth Hoare (52) - bedre kjent som «Lottomonsteret» - mens han tittet på luksusyachter i en liten ferieby i England.

Et av bildene ble trykket i stort format på forsida under tittelen «På frifot». Saken var tydelig merket som «verdenseksklusiv», og inni avisa ble flere bilder ledsaget av følgende ingress:

«Dette er bildet som vil sende kuldegysninger ned ryggmargen til enhver kvinne: Den onde Lotto-voldtektsmannen Iorworth Hoare på gata som en fri mann.»

Problemet var bare at bildene slett ikke var av «Lottomonsteret» - men tvert imot av en uskyldig mann.

Panikk i redaksjonen

Sunday Mirror rakk å trykke 150 000 aviser før generaltabben ble oppdaget. Det oppsto panikkartede tilstander, og ledelsen besluttet å stanse pressa umiddelbart, melder den mer edruelige aviskonkurrenten Guardian - med dårlig skjult skadefryd.

Sunday Mirror-redaktørene prøvde å stanse distribusjonen av eksemplarene som allerede var trykket, men et stort antall var da allerede kjørt ut til London og omegn.

Avisas oppslaget ble i all hast erstattet med en sak om fotballspilleren Wayne Rooney, og en storstilt leteaksjon ble igangsatt. Utsalgssteder ble bedt om å trekke opplaget tilbake, og motorsyklister ble sendt til London i hui og hast for å kjøpe tabbeavisene fra stativer langs gata.

Spesielt viktig var å hindre at avisa kom ut i området der bildene av mannen var tatt, av hensyn til det uskyldige bildeofferet, som de fryktet kunne bli angrepet av lesere. Tabloiden hadde nemlig ingen anledning til å advare mannen, ettersom de ikke har noen anelse om hvem han er.

Dyr tabbe

Ledelsen i Sunday Mirror måtte i tillegg ta en ydmykende ringerunde til andre redaksjoner de hadde tipset om «bildeskupet». De nektet å kommentere tabben overfor Guardian i går, men nøyer seg med å si at 95 prosent av avisene skal ha blitt tatt tilbake.

Noen tusen eksemplarer har likevel nådd avisleserne, og kjempetabben kan svi på avispungen.

Eksperter på injuriesaker anslår et eventuelt erstatningkrav til minst 600 000 kroner.

- Det er en svært alvorlig anklage, sier juristen Mark Stephens til Guardian.

Lotto-millionær

Iorworth Hoare slapp ut av fengsel i mars i år, etter å ha sonet 16 år av en livstidsdom for voldtekt. Politiet beklaget at de ikke kunne holde ham innesperret lenger, og advarte kvinner om at det er «ekstremt sannsynlig» at han vil voldta igjen.

Hoare har sonet til sammen 30 år for en voldtekt, tre voldtektsforsøk og flere andre seksuelle overgrep. Han er utvist fra hjembyen Leeds, og han ble viden kjent da han vant 84 millioner kroner i jackpoten i det nasjonale britiske lotteriet under en dagspermisjon fra fengsel i fjor.

Gevinsten utløste en hissig debatt i England om hvorvidt han skulle få beholde premien, noe regjeringen også vurderte. Det fikk han.

FRYKTET: ette arkivbildet viser Iorworth Hoare (52), bedre kjent som «Lottomonsteret». Sunday Mirror var sikker på at de hadde fått tak i ferske bilder av voldtektsmannen.
TABLOIDMAT: Britiske medier har vist stor interesse for «Lottomonsteret».