Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feil mann tiltalt etter navnebløff

En narkotikasak i Oslo avslører elendig politiarbeid: Etter et amfetaminbeslag i 1997 ble feil mann (28) i forrige uke satt på tiltalebenken. Bakgrunnen for skandalesaken er at mannen, som ble arrestert med narkotikaen, bløffet om sin identitet - og hevdet han var 28-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i fjor sommer ble politiet gjort oppmerksom på feilen i et rettsmøte i Oslo forhørsrett, men unnlot å reagere.

- En hårreisende saksbehandling. Det ble verken tatt fingeravtrykk eller foto av mannen som ble arrestert - og som oppga falsk navn, sier 28-åringens forsvarer, advokat Frode Sulland, til Dagbladet.

I stedet for å sjekke 28-åringens opplysninger om feil person, sendte politiet saken over til statsadvokat Bjørn Soknes. Han stolte på politiet og reiste tiltale på feil grunnlag. Den erfarne statsadvokaten kan ikke huske at dette har skjedd ham før.

Forbløffet

- Det var ikke gjort godt nok arbeid av politi og påtalemyndighet mellom møtet i forhørsretten og byretten, sier han til Dagbladet.

Sist mandag måtte 28-åringen møte som tiltalt i byretten, og foran forbløffede meddommere var det nok med en kort bevisføring for å bringe på det rene at 28-åringen snakket sant.

- Nå må Oslo-politiet skjerpe sine rutiner betydelig. Det er oppsiktsvekkende at politiet er utrolig lettlurt, mener advokat Sulland.

- Beklagelig

Aktor Tone O. Skranefjell sier at det som skjedde med 28-åringen, er veldig beklagelig.

- Men dette kan skje med så mange anmeldelser og saker som vi har i Oslo-politiet. Ofte påstår tiltalte at det ikke var han som ble pågrepet på stedet. Dette kan ikke politiet automatisk legge til grunn, når man ikke har holdepunkter for noe annet.

Men 28-åringen var i sin fulle rett. Det var en feil at han ikke ble trodd, sier Skranefjell.

Mannen som oppga feil identitet, er avslørt og anmeldt - og kan

vente seg en ube-tinget dom.