Feil nordmenn meldt savnet i flystyrten

- Sjokk og vantro blant oss norske her i Florida, sier student-tillitsmann.

MELDTE FEIL NORDMENN SAVNET: Et amerikansk nyhetsnettsted gikk i ettermiddag ut med navn på to nordmenn som er savnet etter skolefly-ulykken på Florida-kysten i natt norsk tid. Foto: Wesh
MELDTE FEIL NORDMENN SAVNET: Et amerikansk nyhetsnettsted gikk i ettermiddag ut med navn på to nordmenn som er savnet etter skolefly-ulykken på Florida-kysten i natt norsk tid. Foto: WeshVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et amerikansk nyhetsnettsted gikk i ettermiddag ut med navn på to nordmenn som er savnet etter skolefly-ulykken på Florida-kysten i natt norsk tid.

- Dette har vært en ekstra belastning for mange pårørende som har sine her ved skolen. Men nå har de som ble navngitt som savnet og antatt omkommet fått varslet sin familie hjemme i Norge om at de lever og ikke har vært involvert i noen ulykke, sier tillitsmann for de om lag 70 norske studentene ved Phoenix East Aviation, Roy-Hugo Øien (32) fra Tromsø, til Dagbladet.

Han bekrefter at det er to nordmenn som er savnet - en flyinstruktør og en elev.

Sjømannsprest på vei Den norske sjømannspresten i New Orleans er på vei til Daytona Beach sør på den amerikanske østkysten, og den store norske kolonien skal holde en minnestund over sine medstudenter og venner så snart presten er kommet.

Det er ikke noe som tyder på noe annet enn at de har mistet livet i ulykken, selv om letingen etter de to først ble gjenopptatt ved 16-tiden norsk tid - rundt klokka 10 lokal tid - på grunn av tåke i område.

- Flyet styrtet bare hundre meter fra land, og det skal være godt håp om at de blir funnet, sier Øien til Dagbladet.

Han kjenner begge de to som er savnet, men går ikke ut med navn før den amerikanske flyhavarikommisjonen har gjort det ved avsluttet leting.

Familiene varslet Ifølge Øien har de to savnedes familier blitt varslet om hva som har skjedd. 

Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer

- Alle kjenner alle i den norske leiren her, og nyheten om det som skjedde like etter 18.30 i går kveld lokal tid har skapt sjokk og vantro. Det er en helt uvirkelig situasjon, sier tillitsmannen.

Han betegner de to savnede som livlige, glade gutter som var med på alle sosiale aktiviteter ved skolen.

Øien, som tidligere var eiendomsmegler, har vært ved skolen siden 2008 og utdannet seg til flyger og seinere instruktør.

Oppringt klokka 04 Verken tillitsmann Roy-Hugo Øien eller daglig leder Thor Alvik hos Phoenix East Aviations norske samarbeidspartner Luftfartsskolen i Oslo har hørt om dødsulykker tidligere ved den anerkjente flygerskolen i Florida.

- Jeg skjønte det måtte være noe alvorlig da jeg ble oppringt ved 04-tiden i natt og så på telefonen at det var et Florida-nummer.

- Vi har samarbeidet med PEA siden høsten 2004 og har sendt om lag 250 studenter dit uten at det har skjedd noe alvorlig i skolens regi, sier Alvik til Dagbladet.

Minutter fra landing For flere år siden var det en dødsulykke der en kanadisk student med bakgrunn fra Norge omkom.  Men det skjedde ikke under flyging med skolens utstyr.

- De to nordmennene hadde vært på en 2 - 2,5 timer lang treningstur, og det var bare minutter om å gjøre før de skulle lande igjen på flyplassen.

I SJOKK: Tillitsmann Roy-Hugo Øien. Foto: Privat
I SJOKK: Tillitsmann Roy-Hugo Øien. Foto: Privat Vis mer

- De fløy et nesten nytt Cessna 172 enmotors fly. Dette er verdens mest brukte flytype til undervisning, og har vært involvert i svært få ulykker, sier Alvik til Dagbladet.

 

 ALDRI DØDSULYKKER TIDLIGERE:  Luftfartsskolen og daglig elder Thor Alvik har sendt om lag 250 nroske studenter til den anerkjente flyskolen i Florida uten at det har vært alvorlige ulykker - før han skjønte noe var alvorlig galt da telefonen ringte ved 04-tiden i natt. FOTO: LINDA ROALD.
ALDRI DØDSULYKKER TIDLIGERE: Luftfartsskolen og daglig elder Thor Alvik har sendt om lag 250 nroske studenter til den anerkjente flyskolen i Florida uten at det har vært alvorlige ulykker - før han skjønte noe var alvorlig galt da telefonen ringte ved 04-tiden i natt. FOTO: LINDA ROALD. Vis mer