TATT MED BUKSENE NEDE: Telenor, her ved toppsjef Sigve Brekke. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.
TATT MED BUKSENE NEDE: Telenor, her ved toppsjef Sigve Brekke. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.Vis mer

Feil på feil på feil - Telenor avkledd

Må kutte prisene til konkurrentene. Og gi fra seg korrekt informasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Finansavisen): Den dominerende aktøren i det norske mobilmarkedet har gått på nok en smell, skriver Finansavisen.

I går gikk Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) nemlig ut og varslet at Telenor må redusere sine leiepriser til aktører som leier kapasitet i deres nett.

Telenor er ifølge avisen - som den dominerende aktøren med kontroll over halve markedet - pålagt å la mindre aktører uten eget mobilnett leie hos dem til priser «man kan overleve på».

Det vil si at leietakerne ikke kommer i en såkalt marginskvis.

Talkmore strøk

Hvert halvår kjører Nkom en såkalt marginskvistest, og denne gangen ble flere av prisplanene Telenor tilbyr gjennom sin lavprisaktør Talkmore testet.

Konklusjonen er at Telenor er i åpenbart brudd med den statlige reguleringen.

Aktører som Komplett Mobil, Fjordkraft, Hello og Saga Mobil har blitt skviset av Telenor, skriver Finansavisen.

- Når vi konkurrerer ute i markedet er jo Talkmore den aktøren vi møter hyppigst. Frem til nå har myndighetene i altfor stor grad testet gamle Telenor-abonnement som de ikke lenger aktivt konkurrerer med, og som har gitt et helt skjevt bilde, sier Komplett Mobil-sjef Haakon Dyrnes.

Godt tilbud, men...

Av de seks abonnementene Telenor stryker på i testen, er hele fem fra Talkmore.

Gårsdagens varsel fra Nkom viser ifølge avisen at Telenor, med de tilgangspriser små konkurrenter blir tilbudt, påfører Talkmore-abonnementet «Talkmore Fritt 4GB + EU» en negativ bruttomargin på hele 26,2 prosent.

Det som altså er et godt tilbud for privatpersoner som vil ha verdi for pengene, er åpenbart i strid med myndighetenes regulering av Telenor, skriver Finansavisen.

Feil på feil på feil

Nkom avslører ifølge avisen også at Telenor har store problemer med å gi fra seg korrekt informasjon - som er essensielt for at reguleringen skal bli riktig.

- På forespørsel fra Nkom har Telenor bekreftet at opprinnelig data har inneholdt betydelige feil. Feil har vært identifisert suksessivt, og Telenor har derfor oppdatert opprinnelig tilsendt informasjon inntil fire ganger, heter det i gårsdagens varsel.

Telenor: - Vi er uenige

Kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri opplyser til avisen at Telenor er prinsipielt uenig i reguleringen selskapet blir pålagt, og at en klage ligger til behandling i Samferdselsdepartementet.

- Tilgangsregulering for aktører som ikke investerer i eget nett virker mot den politiske målsetningen om langsiktig bærekraftig konkurranse. I Europa er det kun i Norge og Kypros hvor teleselskaper reguleres på denne måten, sier hun.

Uribarri og Telenor mener også at Nkoms marginskvistest er vanskelig å forstå.

Telenor har ifølge Finansavisen svarfrist til 12. juni på varselet fra Nkom om å redusere sine tilgangspriser for tjenesteleverandører.

Andre økonominyheter:
Søppelsjef dumpet prisen - solgte villa med kraftig rabatt
10 kvinnelige talenter i shipping