Feil på NetComs mobilnett kan sende MMS-ene dine til fremmede

- Vi jobber intenst for å gjøre systemet mer robust.

NETCOMTRØBBEL: Feil på NetComs mobildatanettverk har ført til at MMS havner hos totalt fremmede. Problemet skal kun gjelde på smarttelefoner og MMS. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
NETCOMTRØBBEL: Feil på NetComs mobildatanettverk har ført til at MMS havner hos totalt fremmede. Problemet skal kun gjelde på smarttelefoner og MMS. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En mann forteller til TV 2 i dag at de private bildene han sendte til kjæresten sin på MMS, havnet hos en fremmed 41 år gammel mann i Bergen.

- Dette er en grov krenkelse. At man ikke kan være trygg på å sende bilder er ille, sier mannen som TV 2 har kalt «Thomas».

Kommunikasjonsrådgiver i NetCom, Ellen C. Scheen, sier til Dagbladet at de kjenner til dette problemet.

- Dette er et komplekst problem som kan oppstå i en kort periode etter at vi har hatt en feil i mobildatanettverket. Heldigvis skjer det svært sjelden og det er svært få som opplever det, sier Scheen.

Ellen C. Scheen opplyser også om at dette problemet bare er knyttet til smarttelefoner, og bare gjelder med MMS.

- Smarttelefoner forholder seg annerledes til mobilnettet enn andre telefoner. Når en smarttelefon henger seg på mobildatanettet, går den fra å være et telefonnummer til også å bli en IP-adresse. Det vil si at telefonen får en IP-adresse i tillegg til et telefonnummer. Etter en feil i mobilnettet kan det skje at IP-adressen ikke lenger matcher rett telefonnummer, med den følge at avsenderfeltet av en MMS kan bli gitt et feil telefonnummer, sier Scheen.

Dette betyr at hvis du svarer på en MMS du får på mobilen din, så er det ikke sikkert den går til eieren av telefonnummeret, men til IP-adressen til en fremmed persons mobil.

Fremmed nummer  «Thomas» forteller til TV 2 at hans kjæreste ha sendt ham en bildebeskjed, som etter en stund kom fra et fremmed telefonnummer.

Selv om han ikke kjente igjen nummeret kjæresten sendte bilder fra, sendte han MMS tilbake. Kjæresten hans derimot, mottok ingenting. 

Litt senere fikk «Thomas» svar fra en ukjent person, som truet med anmeldelse hvis ikke det ble slutt på meldingene.

Sympatiserer TV 2 har også vært i kontakt med 41-åringen som mottok «Thomas»' private bilder på MMS. Han ble overrasket over at den private bildeutvekslingen mellom kjæresteparet dukket opp på telefonen hans.

Jobber med systemet Ifølge Scheen jobber NetCom nå for å løse problemet som oppstår på mobildatanettverket.

- Det har vi fullt fokus på. Det jobbes intenst denne uka for å gjøre systemet vårt mer robust, sier Scheen til Dagbladet.

Har dere sendt ut en felles SMS til alle kundene deres, da, hvor dere opplyser om problemene med MMS?

- Nei, vi har ikke sendt ut en felles SMS.

Dagbladet har også vært i kontakt med Telenor for å høre om de har hatt lignende problemer med sitt mobildatanettverk.

- Jeg har sjekket med vårt team, og vi har ikke hatt den type feil i Telenor, sier informasjonssjef for mobil, Anders Krokan.

KJENNER TIL PROBLEMET: Kommunikasjonsrådgiver i NetCom Ellen C. Scheen sier at de kjenner til problemet og at det jobbes intenst for å gjøre systemet mer robust. Foto: NetCom
KJENNER TIL PROBLEMET: Kommunikasjonsrådgiver i NetCom Ellen C. Scheen sier at de kjenner til problemet og at det jobbes intenst for å gjøre systemet mer robust. Foto: NetCom Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer