Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høie slår tilbake:

- Feil prioritert

Helseminister Bent Høie (H) mener en redegjørelse i Stortinget mandag vil gå på bekostning av arbeidet med å rydde opp i ambulanseflyproblemene i nord.

I HARDT VÆR: Helseminister Bent Høie (H) skal møte i Stortinget mandag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
I HARDT VÆR: Helseminister Bent Høie (H) skal møte i Stortinget mandag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Helseminister Bent Høie sier han ikke vil holde noen full redegjørelse for Stortinget om ambulanseflykrisen mandag - men at han uansett skal på Stortinget i forbindelse med budsjettbehandling, og kan svare på spørsmål fra opposisjonen da.

Det er ikke godt nok, mener SV, som tidligere søndag krevde at statsminister Erna Solberg (H) redegjør i stedet for Høie mandag.

De tolket nemlig uttalelser fra Høie til at han nekter å redegjøre for Stortinget.

Nå slår helseministeren tilbake.

- Jeg har ikke nektet å redegjøre for Stortinget, jeg har sagt at jeg vil gjøre det på en egnet måte, og et egnet tidspunkt, og jeg synes ikke det er i morgen. Da må folkene som i stedet skulle jobbe med å forhindre at denne situasjonen går utover pasienter og innbyggere, i stedet bruke tid på å forberede den redegjørelsen. Det synes jeg er feil prioritert av SV, sier Høie til Dagbladet.

- En dårlig ide

Han påpeker at han har stilt seg disponibel til å svare på spørsmål fra Stortinget mandag, men at en redegjørelse krever mer omfattende forberedelser.

Det er ikke noen automatikk i at presidentskapet godkjenner ønsket fra SV, som altså innebærer en redegjørelse fra regjeringen ved møtets slutt.

Det avgjøres av stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) i samråd med resten av presidentskapet.

- Selvfølgelig kommer jeg hvis stortingets presidentskap ønsker det, men jeg ville likevel syntes det var en dårlig ide, sier Høie.

Trøen har ikke besvart Dagbladets henvendelse søndag kveld.

Ba om Erna

SV har i utgangspunktet bedt om at statsminister Erna Solberg (H) hasteinnkalles til Stortinget mandag, på vegne av regjeringen. Partiet har nemlig tolket uttalelser fra Høie til at helseministereren har nektet å møte opp for å forklare seg, noe Høie altså avviser.

Hasteinnkallingen skjer gjennom en bestemmelse i Stortingets forretningsorden om muligheten til å ta opp hastesaker ved møtets slutt.

- Det er en ordning på Stortinget som brukes sjeldent, men som er Stortingets mulighet til å ta opp akutte saker raskt. Da melder vi til presidentskapet at vi kommer til å be om om ordet på slutten av dagen, og hvis de er enige i at saken er akutt, må regjeringa bare innfinne seg, forklarte SVs stortingsrepresentant og nestleder Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til Dagbladet tidligere i dag.

- Når vi nå ber statsministeren nå kommer, er det fordi vi begynner å miste trua på at helseministeren nå tar ansvar, sa Fylksnes , som sier det vil være svært oppsiktsvekkende om presidentskapet da ikke tillater det.

Fylkesnes rister på hodet av påstanden fra helseministeren sent søndag kveld, om at en redegjørelse vil gå på bekostning av oppryddingsarbeid.

- Det er en pinlig selvmotsigelse. Høie har jo over lengre tid selv krevd daglig oppdatering på situasjonen i luftambulansetjenestene, uten å være redd for at det skulle gå ut over jobben som skal gjøres. Med slik informasjon bør han dessuten være fullt i stand selv til å orientere Stortinget. Han sitter på all informasjon allerede, sier han til Dagbladet.