- Feil strategi

- Jeg mener Ariel Sharons strategi for å stanse palestinsk terror er et feilspor. De siste ukene har vist at Israels metoder ikke fører fram, men snarere fører til økt voldsbruk, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er også kritisk til israelernes isolering av palestinernes president Yassir Arafat.

- Det er et paradoks at israelske myndigheter krever at Arafat skal ha kontroll over palestinerne, når han samtidig holdes isolert i Ramallah, sier Bondevik til Dagbladet.

Bondeviks uttalelse kan forstås som en indirekte kritikk av president George W. Bush, som i går sa at USA ikke vil forandre sin politikk i Midtøsten.

Rystet

- Er du skuffet over president George W. Bush og USAs posisjon i konflikten?

- Dette er uttalelser vi må undersøke nærmere, men jeg legger til grunn at USA står ved de to resolusjonene som er fattet i FNs sikkerhetsråd, og at landet øker sitt engasjement for å få i stand en våpenhvile. For en våpenhvile er eneste farbare framgangsmåte for å få situasjonen under kontroll, og det er avgjørende at USA medvirker til dette, sier Bondevik.

Kjell Magne Bondevik sier han er rystet over voldsutviklingen de siste ukene.

- Vi er vitne til uakseptable angrep fra den israelske hæren mot den palestinske befolkningen. Samtidig er vi vitne til en fryktelig og blind terror fra palestinsk side. Vi opplever nå den verste krisa i området de siste 20 åra, sier Bondevik.

Han viser blant annet til at både Jordan og Egypt, de to eneste arabiske landene med fredsavtaler med Israel, nå går høyt på banen i kritikken av Sharons politikk.

Ny kontakt

- Dersom ikke partene endrer strategi, frykter jeg at situasjonen kommer ut av kontroll. Veien å gå er å bringe partene til forhandlingsbordet.

- Hva kan Norge gjøre? Er det aktuelt å ta kontakt med statsminister Sharon?

- Jeg hadde en samtale med både Sharon og Arafat før påske, men nå kan det være grunn til å overveie om det er nødvendig å ta kontakt med Sharon på nytt. Likeledes kan det bli aktuelt å ta ny kontakt med amerikanske myndigheter.

- Sikkerhetsrådet har vedtatt to resolusjoner som Sharon neglisjerer. Kommentar?

- FNs sikkerhetsråd har fattet flere resolusjoner. Disse bør respekteres av begge parter, sier Bondevik.