Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Feil tidspunkt for pris til EU

- EU er i dag mer konfliktskapende enn konfliktdempende, sier generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité Kate Bundt, som mener det er feil tidspunkt å gi prisen til EU nå.

FEIL:Thorbjørn Jagland er talsmann for nobelkomiteen. NRK melder at det er EU som fredsprisen i år. Det mener Kate Bundt i Den Norske Atlanterhavskomiteen er dårlig timing. 

Foto: Jo Straube / Dagbladet
FEIL:Thorbjørn Jagland er talsmann for nobelkomiteen. NRK melder at det er EU som fredsprisen i år. Det mener Kate Bundt i Den Norske Atlanterhavskomiteen er dårlig timing. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Bundt stiller seg noe undrende til meldingen om at EU tildeles årets fredspris, slik NRK meldte en times tid før den offisielle kunngjøringen fredag.

- EU var i utgangspunktet et fredsprosjekt. Det startet med et tysk-fransk forsoningsprosjekt etter to verdenskriger, fastslår Bundt.

I dag mener hun at innføringen av euro har gitt EU en langt mer konfliktskapende rolle enn tidligere.

- Eurosonen var det som i utgangspunktet skulle fordype integrasjonen. Men i dagens Europa har dette prosjektet blitt langt mer konfliktskapende enn konfliktdempende. Spania og Hellas har dype økonomiske problemer. Det har ført til stor sosial og politisk uro, sier Kate Bundt. Hun føyer til at dette også har ført til en fremvekst av nynazistiske strømninger i flere europeiske land, blant annet ved at nynazister har fått plass i Hellas' nasjonalforsamling.

- Jeg undrer meg over tidspunktet. Men vi vet at Thorbjørn Jagland har ønsket å gi prisen til EU, det har også Geir Lundestad, sier Bundt om de to som henholdsvis er Nobelkomiteens leder og sekretær.

Hun tar forbehold om at det ennå ikke er bekreftet at prisen går til EU, og at den offisielle kunngjøringen først kommer klokka 11. Samtidig er det klart at hun selv var på vei til NRKs studio for å kommentere prisen en knapp time før kunngjøringen.

- Samtidig vil jeg si at det er en flott anerkjennelse til EU som har vært et fredsprosjekt i utgangspunktet, avslutter Hansen Bundt. (©NTB)