Leger reagerer

- Feil vaksineprioritering

Helsepersonell med høy risiko for å bli smittet og å smitte andre må prioriteres ved coronavaksinering, mener styret i foreningen for anestesileger.

VAKSINE: En vaksine mot covid-19 er på vei. Spørsmålet er hvem som skal vaksineres først. Foto: Cornelius Poppe / NTB
VAKSINE: En vaksine mot covid-19 er på vei. Spørsmålet er hvem som skal vaksineres først. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 58 200 +466
innlagt 158 -6
døde 517 +8
påvist smittet 93 800 000+733.7K
døde 1 990 000 +15.3K
Se mer

I innlegget «Etikkeksperter på villspor» i Tidsskriftet for Den norske legeforening reagerer de seks medlemmene av styret i Norsk anestesiologisk forening kraftig på anbefalingene som et ekspertutvalg har kommet med, skriver Aftenposten.

VAKSINE: Helsedirektør Bjørn Guldvog snakker om hvordan tiden fram mot vaksine kan bli. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

Risikoutsatte, gamle og syke

Utvalget mener risikoutsatte, gamle og syke må stå aller først i køen ved vaksinering ved et scenario der myndighetene i store trekk har kontroll med smittespredningen.

- Vi ønsker at FHI tar en kikk på anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon og andre store internasjonale organisasjoner. Da får de anbefalingene tilbake på rett spor, sier styreleder Jon Laake til Aftenposten.

«Ekspertgruppens forslag strider mot vanlig praksis ved epidemier. Det vanlige er at helsepersonell i fremskutt posisjon (med høy risiko for selv å bli smittet og å smitte andre) gis førsteprioritet når befolkningen skal vaksineres», heter det i innlegget.

Lavere risiko

Ole Frithjof Norheim, medlem av ekspertgruppen, kommenterer overfor Aftenposten prioriteringen slik:

- Ekspertgruppen anbefalte at høyrisikogruppen skulle prioriteres før helsepersonell fordi helsepersonell, etter det vi vet, har lavere risiko for alvorlig sykdom og død.

Norheim understreker også at helsepersonell med økt risiko på grunn av alder eller underliggende sykdom også skal bli prioritert.

OPTIMIST: Erna Solberg gir siste nyheter om coronavaksinen og Norge. Vis mer

Avgjøres innen 1. desember

Det er regjeringen som tar den endelige beslutningen om prioritering av vaksinedosene. Dette skal være klart innen 1. desember.

Utvalget, som var oppnevnt av Folkehelseinstituttet (FHI), har også sett på andre scenarioer. Ved utbredt smitte der man ikke har kontroll, bør helsearbeidere vaksineres først. Deretter kommer risikoutsatte og folk i kritiske samfunnsfunksjoner, heter det.

Utvalget tar også til orde for en geografisk prioritering siden smittepresset har vært større i noen regioner enn i andre.

- Områder med høyt smittepress er mer utsatt for en overbelastet helsetjeneste, smitteverntiltakene er strengest og mest tyngende i slike områder, og en vaksine vil gjøre størst nytte for seg der smitten er størst, heter det i rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer