Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Feilaktig, amoralsk og uforsvarlig

FNs spesialutsending kommer med krass kritikk av Sør-Afrikas aidspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stephen Lewis, FNs spesialutsending for aids i Afrika, avsluttet den 16. Internasjonale Aidskonferansen med å kritisere myndighetene i Sør-Afrika. Det rapporterer BBC.

- Sør-Afrika er den eneste staten i Afrika som kommer med teorier som er mer verdige ytterliggående fanatikere enn en bekymret og medfølende stat, erklærte Lewis.

- Myndighetene er sløve, sendrektige og likegyldige til behandling.

Hvitløk og bete mot aids

Kritikken til Lewis retter seg spesielt mot landets helseminister, Manto Tshabalala-Msimang. Også en annen foredragsholder langet ut mot ministeren, og hevdet at hun burde gå av fordi hun minimaliser effekten av anti-retrovirale medikamenter.

Selv hevder ministeren at hennes tilnærmingsmåte er den korrekte. Tidligere denne uka uttalte hun at hun vil gi innbyggerne valgmuligheter, som å velge tradisjonell behandling med hvitløk, sitroner og bladbete i stedet for anti-retrovirale medisiner.

Hun får støtte av regjeringspartiet ANC, som sier at deres tilnærming til sykdommen er «ansvarlig og integrert».

- Lewis har en vendetta gående mot Sør-Afrika, hevdet Sibani Mngadi ved helsedepartementet overfor nyhetsbyrået AFP.

image: - Feilaktig, amoralsk og uforsvarlig

Slår ned på kritikere

Stephen Lewis er blitt «persona non grata» i Sør-Afrika etter hans utfall mot helseministeren.

Få timer før talen hans ble 44 sør-afrikanske demonstranter fra Treatment Action Campaign arrestert i hjemlandet. Demonstrantene protesterte mot Tshabalala-Msimang sin helsepolitikk og hevdet de hadde en plan for å få ministeren avsatt.

- Det gir grunn til bekymring når en stats maktapparat brukes mot samfunnets mest prinsippfaste borgere, sa Lewis.

Amoralsk politikk

Opptil 800 mennesker dør hver eneste dag i Sør-Afrika av aids.

- Regjeringen har mye å gjøre bot for. Jeg er av den oppfatning at de aldri kan tilgis, sa Lewis.

- De har ført en politikk som er feilaktig, amoralsk og uforsvarlig.

UTEN SILKEHANSKER: Stephen Lewis var ikke nådig i gårsdagens rapport om aidspolitikken i Sør-Afrika, på den Internasjonale Aidskonferansen i Toronto. Alle foto: Scanpix
UTEN SILKEHANSKER: Stephen Lewis var ikke nådig i gårsdagens rapport om aidspolitikken i Sør-Afrika, på den Internasjonale Aidskonferansen i Toronto. Alle foto: Scanpix Vis mer

- Pavlovsk forræderi

Sør-Afrika var likevel ikke det eneste landet som fikk skjenn av FNs spesialutsending.

- G8-landene underminerer sine egne løfter fra Gleneagles i 2005 om å kjempe mot aids, tuberkulose og malaria i Afrika, sa han.

- Den nødvendige pengestøtten er ikke tilstede, sier Lewis, og anklager G8-landene for et «pavlovsk forræderi» mot de fattige landene i sør.

KONTROVERSIELL HELSEMINISTER: Manto Tshabalala-Msimang og regjeringspartiet ANC vil ikke gi sin fulle støtte til anti-retrovirale medikamenter. I stedet foreslår ministeren hvitløk.
TAC ØNSKER Å SE HELSEMINISTERN AVSATT: Tar man i betraktning at hver niende innbygger i landet har HIV, så er det merkelig at Manto Tshabalala-Msimang ikke er en større tilhenger av anti-retrovirale medisiner.