Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feilaktig dømt for drap - får 10 millioner kroner

Åge Vidar Fjell (60) har endelig fått oppreisning for justismordet han ble utsatt for i 1990.

FIKK MILLIONERSTATNING: Drapsdømte Åge Vidar Fjell fikk statsadvokatens medhold i at han aldri skulle ha vært dømt eller fengslet for drapet på sin nabo Olav Martinius Fjeld i Kilebygda. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
FIKK MILLIONERSTATNING: Drapsdømte Åge Vidar Fjell fikk statsadvokatens medhold i at han aldri skulle ha vært dømt eller fengslet for drapet på sin nabo Olav Martinius Fjeld i Kilebygda. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Åge Vidar Fjell ble i 1990 ble feilaktig dømt for et drap i Kilebygda i Skien. Han er i Oslo tingrett tilkjent 10 millioner kroner i oppreisning.

Kravet fra Fjell var på 18 millioner kroner, etter at Statens sivilrettsforvaltning i 2010 tilkjente ham 8 millioner kroner.

For lavt - Jeg er glad for at retten har sett at det beløpet var satt altfor lavt, sier en av Fjells prosessfullmektiger, advokat Jonny Sveen, til Aftenposten.

- Jeg vil nå sette meg ned sammen med Fjell og min kollega, Ole-Martin Meland, og vurdere oppreisningens størrelse, sier Sveen.

Tingretten synes at det at Fjell er psykisk utviklingshemmet, gjør saken hans enda mer enestående, skriver avisa:

- Fjell er ... ved en feil fra rettsvesenets side blitt rammet på en av de verst tenkelige måter, og er blitt berøvet en meget stor del av sitt liv, heter det.

Får kritikk - Den avgjørelse som skal treffes, skal gi oppreisning for dette innenfor de muligheter som rettsvesenet rår over, heter det.

Politiet slipper ikke unna kritikk for hvordan den utviklingshemmede mannen ble behandlet under etterforskningen av drapet på Olav Fjeld i Kilebygda i Skien.

Åge Vidar Fjells bistandsadvokat, Ole-Martin Meland, fremmet et erstatningskrav på 19,2 millioner kroner fra Staten. 18 millioner av beløpet er oppreisning, og 1,2 millioner kroner er utgifter.

Frikjent Det var 15. september i år at Åge Vidar Fjell (59) ble formelt frikjent i Borgarting lagmannsrett.

En måned tidligere leverte Riksadvokaten en innstilling til lagmannsretten, hvor det ble konkludert med at Fjell manglet strafferettslig skyldevne.

Bistandsadvokaten sammenligner saken med blant annet Fritz Moen-saken.

- Vi har noe rettspraksis å sammenligne med, som Fritz Moen-saken, Liland-saken og saker av nyere dato som sier hva erstatningskravet må ligge på.

Fjell ble i september 1990 dømt til sju års fengsel og 10 års sikring for «å skjule en annen forbrytelse eller unndra seg straffen for en sådan å ha forvoldt en annens død».

MEDHJELPERE:  Fra v. Tore Sandberg, Åge Vidar Fjell, Jonny Sveen og Ole Martin Meland.   FOTO:  TORBJØRN BERG / DAGBLADET
MEDHJELPERE: Fra v. Tore Sandberg, Åge Vidar Fjell, Jonny Sveen og Ole Martin Meland. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media