Feilaktig dømt mann satt fri etter 16 år

Robert «Rider» Dewey ble utsatt for justismord.

JUSTISMORD: Robert «Rider» Dewey ble feilaktig dømt til livstid i fengsel i 1994. 16 år senere er han en fri mann. Foto: Reuters
JUSTISMORD: Robert «Rider» Dewey ble feilaktig dømt til livstid i fengsel i 1994. 16 år senere er han en fri mann. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dewey kommer fra Colorado i USA og ble dømt for voldtekt og drap av en kvinne, som ble funnet kvalt med et hundehalsbånd. Han ble satt fri mandag etter å ha tilbrakt 16 år i fengsel, melder Reuters.

Det var nye DNA-bevis som gjorde at Dewey kunne kalle seg en fri mann etter 16 år bak lås og slå.

- Mr. Dewey tilbrakte 6219 dager i fengsel for en handling han aldri har begått. Dette er en påminner om at systemet vårt ikke er perfekt, sa dommer Brian Flynn under høringen mandag.

En fri mann
Påtalemyndigheten annonserte tidligere samme dag at de basert på de nye DNA-bevisene, har satt søkelyset på en annen mann som allerede sitter fengslet for et tilsvarende drap fra 1989.

Dewey forlot rettssalen sammen med hans brevvenn-kjæreste, som han ikke hadde møtt før mandag.

- Jeg kan nå gå ut, ta på et tre, få meg en hund og kysse kjæresten min, sa han.

Ikke sint
Da reporterne spurte om han var sint etter å ha blitt utsatt for justismord, benektet han dette.

- Hva skulle det vært godt for, spurte han.

Dewey sa han skulle ta med moren, stefaren og kjæresten på den beste restauranten i byen og bestille god mat.

Tvilsomme saker
Siden myndighetene på delstatsnivå i USA begynte å DNA-teste straffedømte for noen år tilbake, er en rekke justismord blitt avdekket, i mange av tilfellene etter påvirkning fra Innocence Project. Bare i Virginia har beviselig 79 blitt uskyldig dømt, skriver Richmond Times-Dispatch.

I mange av sakene, der for en stor del afroamerikanere er dømt, viser det seg at bevisførselen har vært mangelfull, og flere hevder at det har vært altfor lett å få menn fra gruppa dømt bare ut fra vage vitneutsagn.