Feilaktig stemplet i sju år

Ingrid Eng Lilleng (60) ble stemplet som paranoid for sju år siden. Nå har Helsetilsynet omgjort diagnosen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Det er grusomt å gå med en slik diagnose. Hadde jeg ikke hatt familie og venner rundt meg, vet jeg ikke hvordan det ville gått. Jeg har hatt mange nedturer, sier Ingrid Eng Lilleng til Dagbladet.

Den tidligere hjelpepleieren ble sykemeldt i 1992 etter en arbeidskonflikt ved Oppsal sykehjem, der hun blant annet gikk ut i media og alarmerte om uverdige forhold ved sykehjemmet.

Lang kamp

I forbindelse med sykemeldingen og søknad om uføretrygd ble hun henvist til en psykiater ved Ullevål sykehus. Etter et møte med psykiateren i mars i 1996 fikk hun diagnosen personlighetsforstyrrelse med paranoide trekk. I august 1997 ble diagnosen endret til paranoid personlighetsforstyrrelse med depressive trekk.

Ingrid har kjempet de siste sju åra for å få rettet diagnosen.

-  Jeg har visst at den var feil hele tida, og har ikke klart å leve med den. Det ble satt et ulevelig stempel på meg etter to korte samtaler, sier Eng Lilleng.

Avslag på klagene

I desember i 2000 tok hun selv kontakt med psykolog Nils Warholm. De to hadde en rekke samtaler, og han stilte seg tvilende til diagnosen, og brukte selv den langt mildere diagnosen tilpasningsforstyrrelse. I juni i 2003 kom Bjørn Gundby, spesialist i psykiatri, til den samme konklusjonen. Begge gangene forsøkte Ingrid å få rettet diagnosen, men både psykiateren, Fylkeslegen i Oslo og Helsetilsynet i Oslo og Akershus avslo klagene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer