Feilaktig stemplet i sju år

Ingrid Eng Lilleng (60) ble stemplet som paranoid for sju år siden. Nå har Helsetilsynet omgjort diagnosen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Det er grusomt å gå med en slik diagnose. Hadde jeg ikke hatt familie og venner rundt meg, vet jeg ikke hvordan det ville gått. Jeg har hatt mange nedturer, sier Ingrid Eng Lilleng til Dagbladet.

Den tidligere hjelpepleieren ble sykemeldt i 1992 etter en arbeidskonflikt ved Oppsal sykehjem, der hun blant annet gikk ut i media og alarmerte om uverdige forhold ved sykehjemmet.

Lang kamp

I forbindelse med sykemeldingen og søknad om uføretrygd ble hun henvist til en psykiater ved Ullevål sykehus. Etter et møte med psykiateren i mars i 1996 fikk hun diagnosen personlighetsforstyrrelse med paranoide trekk. I august 1997 ble diagnosen endret til paranoid personlighetsforstyrrelse med depressive trekk.

Ingrid har kjempet de siste sju åra for å få rettet diagnosen.

-  Jeg har visst at den var feil hele tida, og har ikke klart å leve med den. Det ble satt et ulevelig stempel på meg etter to korte samtaler, sier Eng Lilleng.

Avslag på klagene

I desember i 2000 tok hun selv kontakt med psykolog Nils Warholm. De to hadde en rekke samtaler, og han stilte seg tvilende til diagnosen, og brukte selv den langt mildere diagnosen tilpasningsforstyrrelse. I juni i 2003 kom Bjørn Gundby, spesialist i psykiatri, til den samme konklusjonen. Begge gangene forsøkte Ingrid å få rettet diagnosen, men både psykiateren, Fylkeslegen i Oslo og Helsetilsynet i Oslo og Akershus avslo klagene.

Mulig erstatningssak

I vår gikk Ingrid til søksmål mot staten for å få rettet diagnosen. Men kort tid før saken skulle opp i Oslo tingrett omgjorde Statens helsetilsyn vedtaket fra det lokale Helsetilsynet i Oslo og Akershus. De skriver i sin konklusjon at «opplysningene som fremkommer i erklæringene i 1996 og 1997 ikke er tilstrekkelige til å kunne understøtte diagnosen».

Ingrid er glad for endelig å ha fått rettet diagnosen, og vurderer nå å gå til erstatningssak. Avgjørelsen tar hun sammen med advokat Edmund Asbøll i løpet av sommeren.

V erken Helsetilsynet eller psykiateren som stilte den første diagnosen, vil kommentere saken overfor Dagbladet.

FEIL DIAGNOSE: Ingrid Eng Lilleng (60) kjempet i sju år for å endre diagnosen som paranoid. Nå har hun endelig fått omgjort den belastende diagnosen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer