Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feildiagnose ødela Gro Marits liv

- Jeg har aldri villet ha uføretrygd! Jeg vil klare meg sjøl, ta mer utdanning og jobbe, sier Gro Marit Vaag (33). Bodøkvinnen fikk diagnosen psykisk utviklingshemmet, uten å være det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kromosomfeil ble skjebnesvanger da Gro Marit Vaag fikk et ublidt møte med helsevesenet. En kjapp legetime resulterte i merkelappen «psykisk utviklingshemmet» da hun var 20. Gro Marit tok budskapet så tungt at tilværelsen raste sammen, og hun ble lagt inn på psykiatrisk sykehus.

Det viser seg at Gro Marit ikke er psykisk utviklingshemmet. Hun har nå fått diagnosen trippel-x-syndrom, en kromosomfeil.

- Jeg slo meg aldri til ro med at jeg er psykisk utviklingshemmet. Jeg har sett at jeg er gått opp i vekt, og jeg har vært deprimert, men diagnosen psykisk utviklingshemmet har jeg hatt problemer med å akseptere, sier hun.

Nok med trygd

Diagnosen førte blant annet til at hun ikke fikk den utdanningen hun ønsket.

Hun var husdyragronom, men ville bygge på til agronomtekniker. Da sa arbeidskontoret nei, fordi hun i mellomtida var erklært ufør med diagnosen psykisk utviklingshemmet. Hun skulle nøye seg med å gå på trygd.

- Dessuten har jeg dysleksi, og ikke så lett for å lese og skrive, men jeg klarer meg. Dessverre slet jeg i alle år på skolen med lærevansker og mobbing, uten at noen kunne gi meg den hjelpen jeg trengte som dyslektiker. Det er litt bittert å tenke på, sier hun.

I stedet for utdanning og jobb ble det nok et opphold ved psykiatrisk sykehus for Gro Marit.

- De dopet meg ned. Det føles som et overgrep, og det er skjedd i flere omganger, forteller hun.

- Jeg ville mye heller hatt et skikkelig behandlingstilbud, og ikke bare medisiner som sløvet meg ned og gjorde at vekta økte ytterligere.

Stilte diagnosen

Dagbladet møter henne mens hun er i Oslo for å treffe legen som stilte riktig diagnose, Fedon Alexander Lindberg.

- Gro Marit skulle aldri hatt diagnosen psykisk utviklingshemmet. Alle som snakker med henne, forstår raskt at hun er intellektuelt oppegående. Det er begått stor urett mot Gro Marit, sier Lindberg. Han stilte diagnosen trippel-x-syndrom.

- Det var et typisk tilfelle, sier han.

Gro Marit har for egen regning reist en rekke ganger til konsultasjoner og behandling hos sin lege i Oslo. Han har hjulpet henne med å gå ned i vekt. En gang brukte hun størrelse 60 i klær. Nå klarer hun seg med 48.

- Men jeg må ned mange flere kilo, for helsas skyld. Det er derfor jeg vil delta på et kursopplegg i Oslo der man kan få hjelp til å gå ned i vekt, sier Gro Marit.

Vil ha en jobb

Hun mener det er urimelig at trygdekontoret avslår å støtte henne med seminaravgift og reiseutgifter, mens de uten videre vil betale uføretrygden hennes livet ut.

- Jeg kan ikke forstå annet enn at det ville vært langt billigere for samfunnet om jeg fikk hjelp til å komme meg i jobb og forsørge meg sjøl, sier Gro Marit.

TRIST SKJEBNE: - Jeg tilgir ikke den uretten som ble begått mot meg, sier Gro Marit Vaag.