Feildiagnose ødela Gro Marits liv

- Jeg har aldri villet ha uføretrygd! Jeg vil klare meg sjøl, ta mer utdanning og jobbe, sier Gro Marit Vaag (33). Bodøkvinnen fikk diagnosen psykisk utviklingshemmet, uten å være det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En kromosomfeil ble skjebnesvanger da Gro Marit Vaag fikk et ublidt møte med helsevesenet. En kjapp legetime resulterte i merkelappen «psykisk utviklingshemmet» da hun var 20. Gro Marit tok budskapet så tungt at tilværelsen raste sammen, og hun ble lagt inn på psykiatrisk sykehus.

Det viser seg at Gro Marit ikke er psykisk utviklingshemmet. Hun har nå fått diagnosen trippel-x-syndrom, en kromosomfeil.

- Jeg slo meg aldri til ro med at jeg er psykisk utviklingshemmet. Jeg har sett at jeg er gått opp i vekt, og jeg har vært deprimert, men diagnosen psykisk utviklingshemmet har jeg hatt problemer med å akseptere, sier hun.

Nok med trygd

Diagnosen førte blant annet til at hun ikke fikk den utdanningen hun ønsket.

Hun var husdyragronom, men ville bygge på til agronomtekniker. Da sa arbeidskontoret nei, fordi hun i mellomtida var erklært ufør med diagnosen psykisk utviklingshemmet. Hun skulle nøye seg med å gå på trygd.

- Dessuten har jeg dysleksi, og ikke så lett for å lese og skrive, men jeg klarer meg. Dessverre slet jeg i alle år på skolen med lærevansker og mobbing, uten at noen kunne gi meg den hjelpen jeg trengte som dyslektiker. Det er litt bittert å tenke på, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer