Feildømmer narkokjøring

Lovverket om narkokjøring gir feilaktige domfellelser, mener sorenskriveren i Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke likhet for loven når det gjelder bilkjøring i narkotikapåvirket tilstand, sier sorenskriver Øyvind Smukkestad ved Trondheim tingrett til NTB.

I et brev til justisminister Odd Einar Dørum (V) og to brev til tidligere justisminister Hanne Harlem (Ap) har Smukkestad tatt opp det han mener er en fare for rettssikkerheten når det gjelder bilkjøring i narkotikapåvirket tilstand.

Uten grunnlag

Smukkestad støtter seg blant annet til professor dr. med Bjørnar Olaissen, som er formann i den rettsmedisinske kommisjon.

Olaissen fastslår i en artikkel i tidsskriftet Lov og Rett at det ikke finnes vitenskapelig grunnlag for en del av de konklusjoner som rettstoksikologene i dag gir som sakkyndige i retten.

- En del av dem som blir dømt for bilkjøring i narkotikapåvirket tilstand, skulle ikke ha vært dømt slik reglene er i dag. Dette er en fare for rettssikkerheten, fordi det ikke er likhet for loven, sier Smukkestad til NTB.

Han legger til at det også er uheldig at de sakkyndige uttaler seg om andre ting enn rent medisinske spørsmål. - De er påtalemyndighetens medspillere, mer enn de er sakkyndige, sier Smukkestad.

Tilvenning

Rent medisinsk og juridisk handler det om å vurdere hvorvidt den narkopåvirkede er påvirket i «klinisk tilstand».

- Denne vurderingen er ofte vanskelig, fordi folk kan opparbeide en toleranse for narkotiske rusmidler som misbrukes over tid. Denne tilvenningsproblematikken betyr at folk kan ha en del i blodet, uten at de er påvirket i klinisk forstand, forklarer Smukkestad.

- Min og Olaissens kritikk går på at rettstoksikologene utelukkende bygger på det som blir funnet i blodet. Men det er altså ikke holdbart, rent juridisk. Likevel har de sakkyndige så mye autoritet i en rettssal, at folk altså blir feilaktig dømt, legger han til.

Nullgrense

Sorenskriveren i Trondheim er klar i sitt råd til justisminister Odd Einar Dørum:

- Vi er alle enige om at kjøring i narkotikapåvirket tilstand ikke kan aksepteres. Derfor ville det forenklet situasjonen mye, dersom vi innførte en nullgrense, slik at all kjøring i narkotikapåvirket tilstand blir straffbar, sier Smukkestad.

Han medgir at heller ikke dette vil være problemfritt:

- Man vil få noen problemer, for eksempel med folk som kan være kjørbare selv om de går på medisiner som er klassifisert som narkotika. Men dette må det gå an å finne en løsning på, sier Smukkestad, som påpeker at vårt naboland Sverige har nulltoleranse for all narkokjøring.

(NTB)