Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nav-skandalen:

Feildømt: - Truet med utvisning

Etter et dødsfall i familien dro «Karoline» til hjemlandet uten godkjenning fra Nav. Hun ble seinere uskyldig dømt til 21 dagers betinget fengsel. Så kom brevet fra UDI.

FRYKTET UTVISNING: «Karoline» (35) dro i begravelsen til et familiemedlem i sitt hjemland mens hun fikk AAP. I 2016 ble hun feilaktig dømt for grovt uaktsomt bedrageri. Få måneder seinere lå det et utvisningsvarsel i postkassa. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
FRYKTET UTVISNING: «Karoline» (35) dro i begravelsen til et familiemedlem i sitt hjemland mens hun fikk AAP. I 2016 ble hun feilaktig dømt for grovt uaktsomt bedrageri. Få måneder seinere lå det et utvisningsvarsel i postkassa. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

- UDI kom inn i bildet, og truet med utvisning. Det var sånn at vi satt på kne og ventet på at politiet skulle komme inn døra, sier «Karoline» (35).

Kvinnen vi kaller «Karoline» ønsker å være anonym, men vil at historien hennes skal komme ut. Hennes identitet er kjent for Dagbladet.

Hun ble i 2016 dømt til 21 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år. Domstolen kom fram til at hun hadde utøvd grovt uaktsomt bedrageri av 158 266 kroner fra Nav.

Mandag ble det kjent at minst 36 personer har fått fengselsstraffer på grunn av at domstolene har dømt feilaktig, etter regelsurr fra Nav.

Ytterligere 12 personer er blitt idømt annen straff, deriblant betinget fengsel.

- For seint svar

«Karoline» er en av dem som er blitt feilaktig dømt. Hun er fra et annet EØS-land, men har bodd i Norge i 13 år. I dag bor hun sammen med sin samboer et sted i Nord-Norge.

Bakgrunnen for dommen var at hun ved tre anledninger hadde reist til hjemlandet, men fremdeles mottok arbeidsavklaringspenger fra Nav.

I retten forklarte hun at hun først søkte Nav om tillatelse til å reise til hjemlandet da søstera hennes ble syk og lagt inn på sykehuset.

- Hun var gravid, og mistet nesten dattera si. Men da jeg fikk svar fra Nav 4-6 uker seinere, var hun allerede utskrevet fra sykehuset, sier «Karoline».

- Begravelse og brann

Neste gang hun reiste hjem, var det en mer akutt situasjon. Det hadde vært et dødsfall i familien, og «Karoline» reiste for å gå i begravelsen.

- Det var en av de gangene hun ikke hadde mulighet til å vente på at Nav ga tillatelse. Du kan ikke bestemme når noen dør, og en begravelse kan du ikke utsette. Da er du bare nødt til å reise, sier «Karolines» samboer.

Ved en annen anledning hadde det vært en brann i hennes foreldrehjem.

I dommen heter det at retten har lagt vekt på at saken skiller seg klart ut fra de mer vanlige tilfellene av dagpengebedrageri, og at straffverdigheten derfor var betydelig lavere. Retten konkluderte med at kvinnen har handlet grovt uaktsomt, og avsa derfor dom på betinget fengsel.

- Hun hadde ikke noe rulleblad før dette. Da dommen falt, var rullebladet hennes ødelagt, sier samboeren, og fortsetter:

- Du godtar det, fordi du tror myndighetene har rett. Vi kan ikke reglene til Nav. Vi stoler på at til syvende og sist så gjør de det rette. Men det viser seg her at det som vi tenkte var det som var rett.

NAV-SKANALDE: NAV-direktøren, riksadvokaten og arbeidsministeren holdt mandag en pressekonferanse. Her kom det fram at minst 36 personer er uriktig dømt til fengsel for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land. Vis mer

Fryktet UDI

Dommen falt i oktober 2016. I begynnelsen av januar 2017 dumpet det et utvisningsvarsel fra Utlendingsdirektoratet ned i postkassa, forteller paret.

- Det kom ganske fort brev fra UDI fordi hun da var straffedømt, så hadde ikke Norge lenger bruk for henne, hevder samboeren.

Ettersom de ikke selv hadde råd til advokat, samlet de sammen det de hadde av papirer. I denne perioden «levde hun i usikkerhet, og ventet på at bilen med blålys skulle komme», forteller paret.

- Jeg var redd for å havne i fengsel. Jeg var et nervevrak, sier hun.

STØRRE OMFANG: Olav Lægreid, advokat og ekspert på Trygderett, mener langt flere kan være rammet av NAV-skandalen. Vis mer

Hun sier det var UDI hun fryktet aller mest. Det tok seks måneder før saken ble avklart, og hun fikk vite at saken var blitt stoppet.

- Jeg var sliten psykisk. Jeg var så nervøs, og det ødela hele livet mitt.

Da nyheten om Nav-skandalen slo ned mandag, kom det som et sjokk på «Karoline» og samboeren. De mener det er viktig at historien deres kommer fram i lyset.

- Dette er alvorlig. Det er ikke bare vår sak. Dette dreier seg om større ting enn at de sitter og unnskylder seg på TV, sier samboeren.

EØS-avtalen

Mandag ble det altså kjent at minst 48 personer er urettmessig dømt for trygdesvindel fordi de har tatt sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger med seg til andre europeiske land, mens minst 2400 kan ha fått urettmessige pengekrav mot seg fordi Nav feiltolket reglene.

Det ble også opplyst at det potensielt kan være rundt 2400 saker hvor personer har fått feilaktige tilbakebetalingskrav fra NAV.

Etter EØS-retten har man rett til å ta med trygderettigheter til andre EØS-land. EU-direktivet fra 2012 har forrang over norsk lov, der hovedregelen er at man må oppholde seg i Norge.

- Jeg beklager det naturligvis på det sterkeste, sa statsråden adressert til dem som siden 2012 er blitt rammet av myndighetenes feilaktige lovforståelse, sa Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) på en pressekonferanse mandag.

Ny gjennomgang

NAV-direktør Sigrun Vågeng fortalte på en pressekonferanse mandag at alle saker tilbake til 2012 skal gjennomgås på nytt.

- En egen gruppe skal gå gjennom alle sakene. Vi skal finne alle som er berørte. Disse sakene vil vi behandle på nytt. Arbeidet skal behandles godt og grundig, understreket Vågeng.

Arbeids- og sosialminister Hauglie har dessuten bebudet at hun vil sette i gang en uavhengig granskning for å finne ut hva som har skjedd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media