Nav-skandalen:

Feildømt: - Truet med utvisning

Etter et dødsfall i familien dro «Karoline» til hjemlandet uten godkjenning fra Nav. Hun ble seinere uskyldig dømt til 21 dagers betinget fengsel. Så kom brevet fra UDI.

FRYKTET UTVISNING: «Karoline» (35) dro i begravelsen til et familiemedlem i sitt hjemland mens hun fikk AAP. I 2016 ble hun feilaktig dømt for grovt uaktsomt bedrageri. Få måneder seinere lå det et utvisningsvarsel i postkassa. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
FRYKTET UTVISNING: «Karoline» (35) dro i begravelsen til et familiemedlem i sitt hjemland mens hun fikk AAP. I 2016 ble hun feilaktig dømt for grovt uaktsomt bedrageri. Få måneder seinere lå det et utvisningsvarsel i postkassa. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- UDI kom inn i bildet, og truet med utvisning. Det var sånn at vi satt på kne og ventet på at politiet skulle komme inn døra, sier «Karoline» (35).

Kvinnen vi kaller «Karoline» ønsker å være anonym, men vil at historien hennes skal komme ut. Hennes identitet er kjent for Dagbladet.

Hun ble i 2016 dømt til 21 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år. Domstolen kom fram til at hun hadde utøvd grovt uaktsomt bedrageri av 158 266 kroner fra Nav.

Mandag ble det kjent at minst 36 personer har fått fengselsstraffer på grunn av at domstolene har dømt feilaktig, etter regelsurr fra Nav.

Ytterligere 12 personer er blitt idømt annen straff, deriblant betinget fengsel.

- For seint svar

«Karoline» er en av dem som er blitt feilaktig dømt. Hun er fra et annet EØS-land, men har bodd i Norge i 13 år. I dag bor hun sammen med sin samboer et sted i Nord-Norge.

Bakgrunnen for dommen var at hun ved tre anledninger hadde reist til hjemlandet, men fremdeles mottok arbeidsavklaringspenger fra Nav.

I retten forklarte hun at hun først søkte Nav om tillatelse til å reise til hjemlandet da søstera hennes ble syk og lagt inn på sykehuset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer