Feilene som feller Ullevål

Ullevål sykehus tas i flere feil i sin forklaring i ambulanseskandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mandag ettermiddag ble 37 år gamle Ali Haji Mohamed Farah brutalt slått ned i Sofienbergparken i Oslo.

Etter at ambulansepersonellet nektet å ta med seg den blødende mannen i ambulansen er saken blitt en skandale for Ullevål sykehus.

Ledelsen for ambulansetjenesten har allerede beklaget tjenestemennenes språkbruk på stedet. Samtidig har Ullevål sykehus måttet avkrefte sine egne opplysninger i saken.

Tre store spørsmål står fortsatt igjen:

Feil nummer en

Da Dagbladet kontaktet legevakta samme kveld som voldsepisoden skjedde beskrev de den skadde Ali Haji Mohamed Farah som en kjenning med «en tidligere historie», og hevdet det var derfor de ikke vil ta ham inn i ambulansen:

«Legevaktas vaktleder, som ikke vil opplyse navnet sitt til Dagbladet, hevder at ambulansen på stedet ikke fant grunn til å ta mannen med seg ned til legevakta.

- Det ble gjort en vurdering på at han var oppegående og kunne komme seg til legevakta på egen hånd. Vi har en tidligere historie på ham som tilsier at vi skal være forsiktig med ham, sier vaktlederen til Dagbladet.»

Feilene som feller Ullevål

Dette ble seinere avkreftet av Ullevål sykehus.

- Vi har ingen opplysninger om han som tilsier at han skulle være uegnet for transport med ambulanse, sier divisjonsdirektør Arild Østergaard til Dagbladet.no.

Politiet ønsker ikke å kommentere hvorvidt Ali Haji Mohamed Farah skal ha en forhistorie.

- For oss er det helt irrelevant uansett, sier Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon til Dagbladet.no.

Feil

nummer to

Flere vitner på stedet reagerte voldsomt på ambulansepersonellets opptreden på stedet, og hevder at de ikke gjorde noe for å hjelpe den blødende mannen som lå på bakken.

Dette står i sterk kontrast til sykehuset egne utsagn i etterkant:

BLE FORLATT BLØDENDE: Mandag ble Ali Farah (37) nektet kjørt i ambulanse etter å ha blitt hardt skadd i Sofienbergparken i Oslo. Saken er i ferd med å utvikle seg til en skandale i for Ullevål sykehus, som har måttet avkrefte egne utsagn. Foto: Caroline Drefvelin
BLE FORLATT BLØDENDE: Mandag ble Ali Farah (37) nektet kjørt i ambulanse etter å ha blitt hardt skadd i Sofienbergparken i Oslo. Saken er i ferd med å utvikle seg til en skandale i for Ullevål sykehus, som har måttet avkrefte egne utsagn. Foto: Caroline Drefvelin Vis mer

- Ambulansepersonellet sjekket etter puls, åndedrett, våkentilstand og pupillstørrelse. Dette sier noe om hjernens tilstand der og da, sa seksjonsoverlege Anne-Cathrine Braarud Næss på en pressekonferanse på onsdag.

Sykepleier og vitne Karianne Østensen har en litt annen versjon av situasjonen:

- Jeg så kun bort i ti sekunder, og så ingen slik undersøkelse. Det tar mer enn ti sekunder å sjekke pulsen. Det eneste de sjekket var mannens bevegelighet. De sjekket ikke hans bevissthetsnivå, sier hun til VG.

Heller ikke sykepleier Ragnhild Storstein Spilker, som var til stede da opptrinnet skjedde, så ambulansepersonellet ta pulsen eller gjøre andre undersøkelser av Ali, sier hun til TV2.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet.no å få en kommentar fra Ullevål sykehus på hva som egentlig ble gjort på åstedet.

Feil nummer tre

I ettertid har Ullevål sykehus hevdet at ambulansetjenesten skal ha hatt en avtale med politiet om at de skulle frakte den skadde Ali Haji Mohamed Farah til behandling.

Dette blir kontant avvist av Oslo-politiet.

Det var på pressekonferansen onsdag at ledelsen ved Ullevål universitetssykehus hevdet at det ble inngått en avtale om at politiet skulle frakte den skadde 37-åringen til Legevakta.

Seksjonsoverlege Anne-Cathrine Braarud Næss sa til NTB tidligere på dagen at det ikke er uvanlig at politiet overtar transporten av pasienter i enkelte saker.

- Dette er fullt mulig i henhold til våre prosedyrer. Vi mener det ikke var kritikkverdig å la politiet ta over i denne saken. Nå må Helsetilsynet vurdere hvorvidt det var en riktig beslutning i dette tilfellet, sa hun.

Politistasjonssjef Kåre Stølen avviser at det fantes noen avtale.

- Det finnes ingen slik avtale. Det var ingen kommunikasjon om dette mellom politi og ambulansepersonell som var på stedet. Våre tjenestemenn har skrevet en nøyaktig rapport fra åstedet, sier Stølen til Dagbladet.no.

I dag sier sykehuset at det må ha dreid seg om «en alvorlig kommunikasjonssvikt».

Politiet kom først

Politiet fikk den første meldingen om opptrinnet i Sofienbergparken klokka 17.08. Meldingen gikk ut på at en afrikaner ble angrepet av flere forbipasserende ved lekeplassen.

To minutter seinere er det loggført at en person er slått ned og er bevisstløs.

Ti over fem ankommer politiet stedet med to bilpatruljer.

17.12 er det loggført at en mann blør fra hodet, og at gjerningsmannen løp fra parken og mot Toftesgate/Københavngata.

Den ene politibilen følger etter gjerningsmannen, mens den andre blir igjen. Ambulansen kommer til stedet klokka 17.13.

- Klokka 17.19 har vi loggført at ambulansepersonellet mener den skadde ikke er noe for dem, sier Kåre Stølen til Dagbladet.no.

Politiet konsentrerer seg nå om å finne gjerningsmannen, som de har et godt signalement på.

- Vi har avhørt rundt 15 vitner i løpet av dagen, og håper å kunne følge opp fornærmede i løpet av dagen, sier Stølen.

Politiet har god tro på at noen der ute vet hvem gjerningsmannen er, og at de skal finne ham.

Ber alle om id

Flere vitner har reagert voldsomt på at politiet på stedet ba om legitimasjon fra den skadde Ali Farah mens han lå nede.

- Det er prosedyre i alle slike situasjoner. Det gjøres blant annet for å finne ut om vedkommende kan ha noen form for sykdom, og det gjøres for å ha navn dersom det blir aktuelt  å kontakte pårørende. Dette gjøres i alle slike tilfeller, sier Stølen.

Han forteller at de to polititjenestemennene på åstedet fikk gjennomgå etter at ambulansen forlot den skadde. Rundt 40 sinte vitner samlet seg rundt åstedet.

- Det var veldig ubehagelig for våre tjenestemenn på stedet, for å si det mildt, sier stasjonssjef Kåre Stølen.

<B>AVVISER: Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon sier at det ikke fantes noen avtale om at politiet skulle ta med den skadde mannen fra Sofienbergparken, slik Ullevål sykehus hevder.
<B>I HARDT VÆR:</B> Ledelsen ved Ullevål sykehus, f.v. seksjonsoverlege Anne-Cathrine Braarud Næss, divisjonsdirektør Arild Østergaard og avdelingssjef for ambulanseavdelingen Bjørn Karr på pressekonferansen i går.
<B>OPPVASKMØTE:</B> Her ankommer sykehusdirektør Tove Strand torsdagens <a href="http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/08/09/508352.html">hastemøte i departementet</a> etter ambulanseskandalen på mandag.