Krigen i Ukraina

Feilet allerede her

Russerne har ikke nådd noen av sine opprinnelige strategiske mål i invasjonskrigen i Ukraina, påpeker britisk etterretning.

UBRUKELIG: Da russerne omsider klarte å ta over Antonov-flyplassen i Hostomel utenfor Kyiv, var den så ødelagt at den var ubrukelig til militærstrategiske formål. Det kan ha kostet dem Kyiv-regionen. FOTO: Efrem Lukatsky / AP
UBRUKELIG: Da russerne omsider klarte å ta over Antonov-flyplassen i Hostomel utenfor Kyiv, var den så ødelagt at den var ubrukelig til militærstrategiske formål. Det kan ha kostet dem Kyiv-regionen. FOTO: Efrem Lukatsky / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britisk etterretning melder i sin daglige rapport fredag at russerne ikke har nådd noen av sine opprinnelige strategiske mål i Ukraina etter 100 dager.

I rapporten skriver etterretningstjenesten at russerne må fortsette å benytte enorme mengder mannskap og utstyr for å oppnå noen som helst form for suksess i krigen - og at det da vil ta lang tid.

CIA-besøk kan ha avgjort

Britisk etterretning nevner spesielt Russlands mislykkede forsøk på å ta over Antonov-flyplassen i Hostomel utenfor Kyiv 24. februar.

Fiaskoen ved flyplassen ble sannsynligvis avverget som følge av et besøk fra CIA-direktør William J. Burns.

LUFANGREP: I et stort luftangrep med angrepshelikoptre har Russland tatt kontroll over flyplassen Antonov flyplass i Hostomel utenfor hovedstaden Kyiv. Vis mer

Ifølge Wall Street Journal reiste Burns i februar til Kyiv, der han advarte Volodymyr Zelenskyj mot russernes planer om å bruke flyplassen som brekkstang i en invasjon.

Slo tilbake

Da invasjonen var et faktum, klarte dermed ukrainerne å holde tilbake russerne lenge nok til at flyplassen ble så ødelagt at den umulig kunne brukes strategisk.

Etterretningsekspert Tom Røseth har i et tidligere intervju med Dagbladet omtalt advarselen fra CIA-direktøren og den påfølgende fiaskoen her som avgjørende for å hindre russerne fra å ta Kyiv-regionen, som de etter hvert trakk seg ut av.

Momentum i Donbas

Imidlertid mener britisk etterretning, som fra flere andre hold, på at russerne nå oppnår mer i Donbas-regionen.

Der har russiske styrker nå fått momentum, og britisk etterretning mener russerne trolig tar hele Luhansk-regionen i løpet av to uker. De har nå kontroll over det meste av byen Sievjerodonetsk, blant annet.

Må ta pause

Dette er imidlertid ikke uten store kostnader for russiske styrker.

I torsdagens oppdatering skriver britisk etterretning at russerne trolig må ta en taktisk pause for å klargjøre seg for å gå videre inn i naboregionen Donetsk, som utgjør resten av Donbas.

- Da vil de risikere å miste noe av momentumet de har bygget opp de siste ukene, står det i rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer