Amerikansk tenketank:

- Feilet
fundamentalt

Russlands pågående offensiv i Bakhmut i Donetsk viser at de ikke har lært av tidligere tabber. Dét kan ukrainerne utnytte, mener anerkjent tenketank.

IKKE LÆRT: Ifølge Institute for The Study of War har ikke Russland, her ved sjef for de russiske styrkene i Ukraina, general Sergej Surovikin, og Russlands president Vladimir Putin. Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin/Reuters/NTB
IKKE LÆRT: Ifølge Institute for The Study of War har ikke Russland, her ved sjef for de russiske styrkene i Ukraina, general Sergej Surovikin, og Russlands president Vladimir Putin. Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Russisk innsats rundt Bakhmut indikerer at de russiske styrkene har feilet fundamentalt når det gjelder å ta lærdom fra tidligere offensiver med høye tapstall mot objektiver med liten operasjonell eller strategisk betydning, skriver den anerkjente amerikanske tenketanken Institute for The Study of War (ISW) i en av sine rapporter om krigen i Ukraina denne uka.

Kampene har rast i området rundt byen Bakhmut øst i Ukraina siden slutten av mai, men russerne har bare vunnet noen få kilometer av gangen, påpeker ISW som mener den russiske hæren gjentar feil fra tidligere i krigen i angrepene mot byene Sievjerodonetsk og Lysytsjansk i Donbas i mai.

Ifølge tenketanken bryter angrepene ned styrkene og fører til store tap og slitasje, uten å føre til viktige gjennombrudd.

HARDE KAMPER: Ukrainske soldater skyter artilleri mot russiske stillinger utenfor Bakhmut. Foto: Photo/LIBKOS/NTB
HARDE KAMPER: Ukrainske soldater skyter artilleri mot russiske stillinger utenfor Bakhmut. Foto: Photo/LIBKOS/NTB Vis mer

Onsdag hevdet Det russiske forsvarsdepartementet at russiske styrker hadde tatt kontroll i tre ukrainske landsbyer i nærheten av Bakhmut.

Offensivene, som ISW beskriver som unødige, har imidlertid en annen effekt. De binder russiske styrker fast, og gjør det mulig for ukrainerne å komme med motoffensiver andre steder, skriver ISW.

- Russiske offensiver rundt Bakhmut krever en stor del av Russlands tilgjengelige kampstyrker, noe som potensielt legger til rette for ukrainske motoffensiver andre steder, skriver de.

- Gjørmehelvete

Oberstløytnant og hovedlærer ved Forsvarets stabsskole, Geir Hågen Karlsen, omtalte frontene mellom de russiske og ukrainske styrkene som en «stillingskrig» overfor Dagbladet mandag.

Tidligere i november trakk russiske styrker seg ut av byen Kherson og etablerte forsvarsstillinger på østsiden av elva Dnipro.

- Russerne graver seg ned langs den ca. 1000 kilometer lange frontlinja. Det er det du kan gjøre når du har dårlig trente soldater og dårlig utstyr: Grave skyttergraver og holde stillinger, sa Hågen Karlsen.

- De er villige til å ta store tap for å holde stillingene, påpekte han.

Oberstløytnanten har liten tro på at Russerne har kapasitet til å igangsette en større offensiv.

- Det er mulig ukrainerne har det - men det vil ikke skje før det har blitt ordentlig frost og frosten har satt seg i bakken. Akkurat nå er det er gjørmehelvete av en annen verden der borte, sa han.

KRIGSFORBRYTELSER: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen gjester Dagbladet TVs studio for å svare på spørsmål knyttet til krigen i Ukraina. Reporter: Emily Solem-Young. Vis mer

Hågen Karlsen mener kampene nå kan føre til store tap på begge sider - uten at noen nødvendigvis vinner større territorier.

- Det er store tap langs deler av fronten. Linjene flytter seg ikke så mye, men det skytes mye med artilleri og det mistes mye folk, sa han og la til:

- Man hører mest om det når frontlinjene flytter seg, men utmattelseskrig har vi egentlig sett langs fronten veldig lenge, sa han avslutningsvis med henvisning til kamphandlinger i Donetsk og Luhansk øst i landet helt siden 2014.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer