Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feilinformerte om smittefaren

WHO innrømmer flere dager med underrapportering. Natt til tirsdag bekreftet kinesiske myndigheter omkring 70 nye dødsfall.

SMITTEFARE: Flere tusen personer er smittet av coronaviruset, men mørketallene fryktes å være enorme. Foto: Ivdc, China Cdc Via Gisaid / Reuters / NTB Scanpix
SMITTEFARE: Flere tusen personer er smittet av coronaviruset, men mørketallene fryktes å være enorme. Foto: Ivdc, China Cdc Via Gisaid / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Helt siden torsdag i forrige uke har smittefaren for coronaviruset vært ansett som høy globalt, men først mandag ble dette gått ut med av Verdens helseorganisasjon (WHO). Det skriver NRK.

I den daglige rapporten fra organisasjonen har informasjonen i flere dager vært feil. Mens den globale smittefaren for viruset ble ansett som høy, ble den rapportert som moderat. Mandag kom rettelsen - smittefaren har vært høy globalt de siste fem dagene.

NRK har vært i kontakt med smittevernekspert og overlege Preben Aavitsland om situasjonen. Han mener feilinformeringen ikke er særlig alvorlig.

- Her har de ved en feil gitt gal informasjon. Det er ikke alvorlig. De fleste har skjønt at risikoen er høy, mener eksperten.

Frykter underrapportering

Natt til tirsdag opplyser kinesiske myndigheter at 106 personer er døde, og at omkring 4300 personer er smittet. Samtidig betegnes situasjonen for 855 pasienter som alvorlig eller kritisk.

Majoriteten av tilfellene har blitt påvist i Kina. Seint mandag kveld bekreftet også tyske myndigheter at de har påvist smitte hos en pasient.

Smitteeksperter har anslått at det antallet smittede er kraftig underrapportert. Anerkjente eksperter i både USA, Storbritannia og i Hongkong anslår at ti ganger flere er smittet.

Viruset er så langt ikke påvist i Norge. Det har imidlertid ikke forhindre Folkehelseinstituttet fra å gjøre grundige forberedelser for at situasjonen raskt kan endre seg.

- Viruset kan nå Norge når som helst. Det kan for eksempel komme med reisende fra Kina, sa overlege Siri Helene Hauge i Folkehelseinstituttet til NTB i helga.

PÅ INNSIDEN: En amerikansk forsker og en ung mann forteller hvordan det er å være i Wuhan, etter at corona-viruset begynte å spre seg. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Smitter som vanlig forkjølelse

Foreløpig finnes det ingen vaksine mot viruset, men kinesiske forskere har klart å isolere det, noe som er et viktig skritt på veien for å utvikle en vaksine.

Overlegen har følgende råd til hvordan folk kan beskytte seg dersom viruset rammer Norge:

- Det er en luftveisinfeksjon. Den smitter på samme måte som annen forkjølelse og influensa. Da gjelder det altså å ha god håndhygiene og unngå syke folk. På samme måte bør syke folk være forsiktige når de hoster og unngå å smitte andre.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Foreløpig er det trolig ingen her til lands som har sykdommen.

- Har du vært i Wuhan-området i Kina de siste 14 dagene og får feber eller andre luftveissymptomer, skal du ta kontakt med lege for å bli sjekket. Blir du syk i Norge nå, og ikke vært på reise, har du nok noe annet, understreker Hauge.