Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Imad (57) døde på Trandum:

Feilinformerte Stortinget om dødsfall

Da ryktene begynte å svirre, forsikret justisminister Jøran Kallmyr (Frp) Stortinget om at irakiske Imad (57) døde på sykehus. Det var feil. Nå krever SV at alle steiner snus.

GA FEIL INFORMASJON: Dødsfallet det er snakk om skjedde 29.oktober i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GA FEIL INFORMASJON: Dødsfallet det er snakk om skjedde 29.oktober i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen krevde i fjor høst svar fra justisminister Jøran Kallmyr (Frp) i Stortinget, etter at ryktene begynte å svirre om et uvanlig dødsfall på utlendingsinternatet Trandum.

DØDE: Etter 20 år i Norge skulle Imad Hasan Flayyih Alhamomi tvangssendes tilbake til Irak. Han døde på Trandum. Foto: Privat
DØDE: Etter 20 år i Norge skulle Imad Hasan Flayyih Alhamomi tvangssendes tilbake til Irak. Han døde på Trandum. Foto: Privat Vis mer

SV-representanten hadde hørt at en irakisk mann hadde dødd under opphold på Trandum, men fikk da en forsikring fra politiets øverste sjef om at mannen døde etter å ha blitt innlagt på sykehus.

Det viser seg å være feil, da mannen døde på Trandum. Nå krever SV full oppvask.

- Det å feilinformere Stortinget i en slik sak, hvor noen har dødd i politiets varetekt, er veldig alvorlig. Det vet Justis- og beredskapdepartementet, og det bør politiet også vite. Det handler om den grunnleggende tilliten i samfunnet vårt, sier Andersen.

Hun ble onsdag kveld oppringt av justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H), som bekreftet at svaret Andersen fikk fra Kallmyr i fjor høst, var uriktig.

Mæland tok kontakt med Andersen, etter at Dagbladet konfronterte Justis- og beredskapsdepartementet med opplysningen samme dag.

Dødsfallet granskes nå av Fylkesmannen i Oslo og Viken, som har åpnet tilsynssak mot Politiets Utlendingsenhet.

Spesialenheten for politisaker etterforsker også saken.

- Mæland sa at hun ringte og ville fortelle meg at opplysningen var uriktig, før jeg måtte lese det i avisa, forteller Andersen.

Krever full oppvask

I svaret til Stortinget i november, sa Kallmyr at:

«Dødsfallet skjedde om kvelden den 29. oktober 2019 etter at personen hadde blitt lagt inn på Akershus universitetssykehus samme kveld».

Det riktige er altså at mannen døde mens han fortsatt befant seg på Trandum, bekrefter Politiets Utlendingsenhet (PU) i en sms til Dagbladet.

Politiet sier han døde av «naturlige årsaker», men etter det Dagbladet forstår er den endelige obduksjonsrapporten ikke formidlet avdødes advokat ennå.

- Urolig

Andersen sier hun nå forventer en full gjennomgang av saken.

- Dette betyr at Justisdepartementet ikke har gjort noe for å sjekke informasjonen selv, men formidlet feilinformasjon fra Politidirektoratet i en veldig alvorlig sak. Det å dø i statens forvaring, uten å bli sendt til sykehus i forkant, er veldig alvorlig, sier Andersen.

Hun mener mye tyder på at irakeren ikke har fått forsvarlig helsestell.

- At departementet ikke har lagt noen pinner i kors for å finne ut sannheten, er veldig alvorlig, og jeg forventer at de nå snur alle steiner for å finne ut hva som har skjedd, sier Andersen.

- Nå må alarmen gå

Avdøde het Imad (57), hadde bodd i Norge i 20 år forut for dødsfallet, og var ifølge sin advokat innlagt på sykehus senest uken før han døde.

Avdødes advokaten stiller spørsmål ved hvordan mannen kunne bli internert igjen, når han døde en uke senere.

Andersen er urolig - og påpeker at det i flere år har kommet sterk kritikk mot forholdene på Trandum.

Nå forventer hun at alarmen går i Justis- og beredskapsdepartementet.

- Dette betyr at Justisdepartementet ikke kan stole på det de får fra Politidirektoratet i alle saker, og det betyr at alle forsikringene vi igjen får om forholdene på Trandum, ikke er til å stole på, sier Andersen, som går så langt som å si at noen har snakket usant i prosessen.

- Kan de juge om dette, kan de juge om alt, sier hun.

- Det er vel ganske sterkt å kalle det løgn, det kan vel også være en misforståelse?

- Det er alvorlig å feilinformere Stortinget i en sak som dette, og det håper jeg statsråden også er enig med meg i. Hvis man sier at noen har dødd på sykehus mens de egentlig har dødd i politiets varetekt, så er det en løgn, mener Andersen.

Hun har stilt nåværende justisminister Monica Mæland (H) spørsmål om saken for å få klarhet i hva som har skjedd, og vil også kreve innsyn i hvilken informasjon Justis- og beredskapsdepartementet har fått om dødsfallet.

Viser til Mæland

Tidligere justisminister Jøran Kallmyr (Frp) viser videre til sin etterfølger Monica Mæland (H) for kommentar - og sier han ikke vet hva som har skjedd.

- Jeg vet ikke noe mer enn det som er svart til Karin Andersen på spørsmålet, sier Kallmyr til Dagbladet:

RINGTE: Ny justisminister Monica Mæland (H) skal ha ringt SVs stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) allerede onsdag, men har ikke besvart henvendelsen fra Dagbladet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RINGTE: Ny justisminister Monica Mæland (H) skal ha ringt SVs stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) allerede onsdag, men har ikke besvart henvendelsen fra Dagbladet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Hvis det er noen uklarheter om forholdene, må man nesten stille spørsmål til departementet, som har tilgang på informasjonen om saken i dag. Generelt kan jeg si at det er viktig å gi riktig informasjon, og at det er noe man alltid tilstreber fra departementets side.

Dagbladet tok onsdag kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet, og ba om en forklaring fra ny justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H), som overtok statsrådembetet etter Frps regjeringsexit for noen uker siden.

- Beklager

Departementet opplyser torsdag til Dagbladet at Mæland har bedt Politidirektoratet om informasjon i saken - og at statsråden ikke vil svare før hun har gitt informasjon til Stortinget om saken.

Politidirektoratet beklager feilinformasjonen.

ETTERFORSKES: 29. oktober i fjor døde den 57-årige irakeren Imad Hasan Flayyih Alhamomi mens han satt internert på Trandum. Politiets spesialenhet etterforsker saken, som også er meldt inn til Helsetilsynet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ETTERFORSKES: 29. oktober i fjor døde den 57-årige irakeren Imad Hasan Flayyih Alhamomi mens han satt internert på Trandum. Politiets spesialenhet etterforsker saken, som også er meldt inn til Helsetilsynet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- I forbindelse med at Politidirektoratet ble bedt om innspill til svar på skriftlig spørsmål fra Karin Andersen til justisministeren ble det gitt informasjon om dødsfallet som dessverre viste seg å ikke være korrekt. Det beklager vi, skriver seksjonssjef Ane Kvaal i direktoratet i en epost til Dagbladet.

Verken direktoratet eller departementet har gitt noen forklaring på hva feilinformasjonen skyldes.

Begge organene er bedt om å svare konkret på beskyldningen fra Andersen om løgn, men har ikke gjort det.

Var svimmel og svak

Dagen han døde, 29. oktober i fjor, følte Alhamomi seg svimmel og svak, har Dagbladet fått opplyst av folk som var med ham på samme avdeling.

- Han sa han følte seg sulten, og sa han var stiv og hadde vondt i beina. Som om de var bedøvet. Vi sa ifra til vaktene, men de hørte ikke på oss. De kom først da han falt fra stolen, sier en innsatt.

Vaktene skal så ha hjulpet Alhamomi inn på rommet sitt. Litt etterpå blir han kjørt med båre til helserommet på Trandum, ifølge Dagbladets kilder.

- Rundt klokka 19-20 om kvelden kom det både helikopter og ambulanse. Det var mye løping og kaos her, men vi var innelåst på rommene og så ikke noe. Men vi har hørt at han døde på sykerommet i 16-17-tida, sier en kilde og fortsetter:

- Du kan ikke ha en person som var så syk som han på helserommet. Dagen etter fikk vi høre at han var død. «Håper dere ikke blir sinte», sa en til oss da.