Feilparkert i 23 år

Den 65 år gamle pianisten flyttet inn i bilen da hun ble kastet ut av leiligheten sin. 23 år seinere kastet myndighetene henne ut av bilen også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Anne Naysmith ga opp jobben for å øve på pianoferdighetene sine, klarte hun ikke lenger å betale husleie for sin leilighet i London-bydelen Chiswick. I 1979 kastet gårdeieren henne på gata. Dermed bosatte Naysmith seg i sin blå Ford Consul, og nektet å flytte før hun igjen fikk bo i sin gamle leilighet i Prebend Gardens 22. Det skjedde aldri.

Leiligheten ble leid ut på ny, og den sta konsertpianisten ble boende i bilen sin i 23 år, trygt parkert i nærheten av Prebend Gardens 22. Naysmith ble det respektable nabolagets bygdeoriginal, en eksentrisk fargeklatt som gledet strøkets middelklassefamilier.

Men 7. mars i år var det slutt. Cheswicks lokale myndigheter flyttet bilen, og Naysmith ble igjen stående uten et hjem.

Pengeproblemer og kjærlighetssorg

Anne Smith, som hun het inntil for tre år siden, var en lovende pianist allerede som 8-åring. Hun kom inn på det prestisjetunge Royal Academy of Music, og Annes mor håpet på en strålende musikkarriere for sin talentfulle datter.

Som 18-åring begynte Anne å undervise i musikk, og sparte opp nok penger til å flytte inn i Prebend Gardens 22 - og å kjøpe en blå Ford Consul. Pianokonsertene hennes fikk rosende omtale i The Times og Daily Telegraph da hun var 25.

Anne sluttet som lærer for å satse på sin karriere som musiker, men resultatet ble store økonomiske problemer. Samtidig ble det slutt på hennes forhold til en korsanger. Kort tid etter ble hun kastet ut av Prebend Gardens 22.

Hun parkerte sin nye bolig i nærheten av leiligheten. Fast bestemt på å oppnå rettferdighet, begynte Naysmith å kjempe for å få tilbake sitt gamle hjem.

Landemerke

Årene gikk, og damen i bilen ble et fast landemerke i Cheswick. Hun beholdt sin brennende interesse for musikk, til tross for den trasige situasjonen hun fant seg i. Naysmith var ofte å se på musikkbiblioteket, og hun pratet ofte med folk hun møtte utenfor konserthuset Royal Albert Hall.

Sosialarbeidere og frivillige organisasjoner forsøkte å hjelpe Naysmith, men ingen løsning dukket opp. Hun ble ofte tilbudt bolig andre steder, men takket nei. Så lenge hun ikke fikk bo i nummer 22, foretrakk hun bilen. Og den merkverdige kvinnen fryktet ikke for sin bosituasjon: Bilen var i god stand, og førerkortet hennes var gyldig.

Rikingene kommer

Gjennom fordens frontrute så Naysmith nabolaget gå gjennom store endringer. Middelklassefamiliene forsvant, og Cheswick ble et dyrt og eksklusivt sted å bo. Skuespillere, tv-folk og kunstnere betalte gladelig 800 000 pund for å flytte inn i nabolaget.

For to år siden startet en nyinnflyttet kvinne en kampanje for å fjerne Naysmiths firehjulede bolig.

«Det er et faktum at bilen er en helserisiko; den er begravd i søppel, hun mater duer der, og rotter har blitt observert under bilen,» skrev den forargede beboeren i et brev til sine naboer.

Utfordringen ble ikke stående ubesvart: «Hun var her før oss, og bilen er hennes hjem. La oss hedre frøken Naysmith, ikke jage henne ut av byen,» skrev en av den aldrende kvinnens forsvarere.

Tauet bort

Men myndighetene hadde bestemt seg. 7. mars i år ble bilen tauet bort. Myndighetenes PR-folk forsøkte å overbevise Cheswicks beboere om at årsaken var bekymringen politikerne delte med «frøken Naysmiths venner». Avgjørelsen ble framstilt som om den var tatt i samråd med lokalmiljøet, men de færreste av 65-åringens naboer kjente til planene før den blå Forden forsvant.

Der bilen hadde stått, var det ingenting igjen - ikke engang rottene som skulle ha blitt observert under den.

Gode hjelpere

En knust Anne Naysmith ble tilbudt å sove i en av sine naboers Mercedes, men tilbragte kun én natt i den lånte bilen før den ble vandalisert. Siden det har hun blant annet sovet på en politistasjon og et sykehus, og hun fortsetter å kjempe for å få tilbake minst ett av sine tidligere bosteder.

Foreløpig har ingen funnet noen løsning, men hjemløse eks-pianisten står heldigvis ikke alene i kampen. Hennes hjelpere har blant annet foreslått å finne en organisasjon som er villig til å kjøpe Prebend Gardens 22, slik at Naysmith kan leve ut sine siste dager i sin gamle leilighet.

En av den eksentriske damens velgjørere har tilbudt henne en ny bil, men hun har ikke noe sted å parkere den. Dessuten sier Naysmith at hun allerede har en fullt brukbar bil - den er bare stjålet.

Kilder:

Der Spiegel

The Guardian