Feilplassert på Emma Hjorth

I 1934 ble de feilplassert på åndssvakehjem. Siden den gang har Nils (75) tolket sin stumme kamerat Bjørn (72).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 66 år har Nils (75) forsøkt å formidle alt stumme Bjørn (72) prøver å si. De to vennene møttes tilfeldig, da de som små var feilplassert på Emma Hjorths Hjem for åndssvake utenfor Sandvika i Bærum.

Bjørn beveger munnen, men ut kommer det bare gispelyder. Han ser opp på vennen Nils med et tillitsfullt blikk mens han lager grimaser og beveger hendene.

- Han sier at han fikk hjerneblødning da han var to år gammel, sier Nils langsomt. Bjørn blir rolig i kroppen, og et stort smil forteller at Nils har forstått ham rett.

Gjennom det 66 år lange vennskapet har Nils blitt flink til å tolke Bjørns kroppsspråk.

- Jeg har kjent Bjørn siden jeg var ni år gammel. Og han var bare seks. Han kom på en onsdag, det har jeg regnet ut, forteller Nils. Bjørn nikker anerkjennende mens Nils leter etter ordene.

De to ble plassert på et såkalt oppfostringshjem for krøplinger da de var små. Bjørn var delvis lam og uten taleevne på grunn av hjerneblødningen, mens Nils manglet bevegelighet i beina etter å ha hatt engelsk syke (som kommer av vitamin- og mineralmangel). De var begge åndsfriske, men oppfostringshjemmet deres lå rett ved Emma Hjorths Hjem for åndssvake. Derfor endte de etter hvert opp blant de mentalt tilbakestående.

Egen leilighet

Bortsett fra et kort opphold på Nes i Årdal, bodde de sammen på Emma Hjorth helt til hjemmet ble lagt ned på begynnelsen av 90-tallet. Nå har de en egen leilighet på området, der de får hjelp av pleiere til daglige gjøremål.

- Vi har hvert vårt rom nå, men da vi var små, bodde vi åtte på rommet, sier Nils.

- Men dere skulle vel ikke vært på Emma Hjorth i det hele tatt?

- Nei. Men det er mange som har kommet på feil plass her i verden, sier Nils. Han blir taus og tankefull, og vender blikket bort.

- Det har jeg laget, sier Nils og peker på et hekleteppe på veggen.

- Jeg holder på med mitt 34. teppe, og så har jeg laget 216 kurver, legger han til. Han viser stolt fram arbeidsbenken sin, før han blir oppmerksom på noen lyder fra Bjørn.

Som et ektepar

- Han sier at han har laget mange kranser. Og så har han laget over 200 fyrstikkbrett, legger Nils til. Han vet det meste om Bjørn, som bare smiler tilbake.

- Krangler dere ofte?

- Det snakker vi ikke om, sier Nils og småler. Bjørn følger etter, og sammen ler de to vennene godt.

Pleierne sier litt spøkefullt at de er som et gammelt ektepar. På Bjørns rom henger det mange bilder av Nils - og vice versa. Begge har også badehåndklær med kart over Rhodos hengende på innsiden av døra. Nils forteller at de har besøkt øya ikke mindre enn 15 ganger siden 1980.

Med ett blir Bjørn ivrig. Han utstøter noen lyder, kroker armen over skulderen, veiver hendene og ser opp på Nils.

- Han forteller at vi har vært på tv en gang, sier Nils.

For et par uker siden var de to hovedpersoner i TV2s program «Søndagsåpent» med programleder Egil Svartdahl.

Bjørn fortsetter bevegelsene, enda litt ivrigere.

- Åh, du klør på skulderen?

Fortsatt beveger Bjørn seg. Nå uten å smile, bare med et håpefullt uttrykk i øynene.

- Forteller du om de gangene jeg bar deg på ryggen? kommer det usikkert fra Nils.

Bjørn får et fortvilet uttrykk i ansiktet. Han beveger hendene hurtig, og blikket hans formelig ber om at Nils må forstå ham.

- Åh, ja. Du vil fortelle at jeg pleide å hjelpe deg av og på med klærne da du var liten, sier Nils. Med ett kommer et smil til syne hos Bjørn. Det vokser, snart truer det med å sluke hele ansiktet der han ser takknemlig bort på sin gamle venn.

<B>TO GODE NABOER:</B> - Jeg har kjent Bjørn siden jeg var ni år gammel. Og han var seks. Han kom på en onsdag, det har jeg regnet ut, forteller Nils. Bjørn (på gulvet) nikker anerkjennende.
<B>NÆR KONTAKT:</B> Nils (t.v) og Bjørn på hver sin side av en pleierske en sommerdag for flere titalls år siden.