Feilskjær i spionsak

Siktelsen for spionasje mot journalist Stein Viksveen i Stavanger Aftenblad er hemmelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dette er et system som bidrar til å undergrave den siktedes rettigheter og omverdenens muligheter til å bedømme alvoret i saken som er reist. I den aktuelle situasjonen nærmer de angivelige forbrytelsene seg foreldelsesfristen på ti år. Staten den siktede skal ha spionert for, er for lengst nedlagt. Da framstår det særlig grotesk at siktelsen holdes hemmelig.
  • Vi er skuffet over at aviskollega Stavanger Aftenblad ikke straks gikk ut med nyheten om siktelsen. Det er pinlig at tidligere sjefredaktør Thor Bjarne Bore ikke vil si hvorfor. I skrivende øyeblikk er det uklart hvor lenge avisa har ventet, fordi avisa selv ikke oppgir hvor lenge Stein Viksveen selv ventet med å varsle sin sjefredaktør etter politiets ransaking i avisas lokaler den 4. november i fjor. Det er også uforståelig at Viksveen ikke i det hele tatt varslet sin sjefredaktør om at han ble avhørt i Brussel i oktober 1998. Det var en informasjon sjefredaktøren hadde krav på å få.
  • Den 4. november i fjor ransaket det norske overvåkningspolitiet redaksjonslokalene til Stavanger Aftenblad i Brussel. Der skjedde på en måte som synes å være i strid med lovbestemmelsene for ransaking og beslag i redaksjonslokaler, og tyder på at POT ikke har forstått verken ånd eller innhold i disse bestemmelsene. Selvsagt er hjemmekontoret i korrespondentens leilighet i Brussel et redaksjonslokale. Dersom POT ikke har lært av politiets tabber under razziaen mot tidsskriftet Ikkevold, demonstrerer det en mangel på kvalitet som varsler dårlig for den saken de hevder å ha mot Stein Viksveen.
  • Kildeverden og den lovbestemte beskyttelsen av journalistisk virksomhet er langt svakere i Norge enn for eksempel i Sverige og USA. Dersom politiet i disse landene var gått fram slik POT har gjort i saken mot Viksveen, ville saken blitt avvist i domstolen. Bruddene på lovbestemmelsene om redaksjonslokaler og kildevern som ser ut til å ha funnet sted i denne saken, må få konsekvenser, uavhengig av den videre etterforskning mot Viksveen.