Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Feilslått EU-lov

Historiker Alan Milward mener EU-grunnloven er en stor feiltakelse, men at nei-siden ofte bruker ren rasisme i sin kamp mot den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Professor Alan Milward er en av de fremste EU-historikerne i verden. Han mener det er veldig viktig at Frankrike i dag stemmer ja til grunnloven.

-  Den får ingen betydning uten et fransk ja, og et nei vil få stor betydning for hvordan grunnlovsspørsmålet blir behandlet i andre land, sier den betydningsfulle professoren med bakgrunn fra blant annet London School of Economics.

Både Maastricht- og Nice-traktaten har tidligere blitt nedstemt etter folkeavstemninger, men likevel på det nærmeste blitt tvunget gjennom i nye avstemninger. Dette tror Milward også vil skje hvis Frankrike sier nei.

-  Jeg tror ikke Brussel vil la det hele falle med et fransk nei. Grunnlovsforslaget vil bli endret og forsøkt fått gjennom på nytt, sier han.

Ingen ekte grunnlov

Selv om Milward håper på et ja, er han sterkt skeptisk til grunnlovsforslaget. Han hevder det i praksis ikke er en reell grunnlov.

-  Forslaget vil ikke endre på noe, og jeg mener hele grunnlovsprosjektet er et feilslag. Det vil bare mobilisere EU-motstanderne i Europa mot noe de tror vil erstatte deres egen grunnlov, noe som er feil, sier Milward.

Mye av kritikken mot EU går på manglende demokrati og gjennomsiktighet, og Milward fastslår at grunnlovsforslaget ikke vil bedre denne situasjonen. Han mener demokratiet må utvikles fra de nasjonale parlamentene.

-  Vi kan ikke vente at Brussel skal finne opp demokratiet for oss. Brussel er et produkt av våre parlamenter - ikke omvendt, sier Milward.

Rasisme fra nei-siden

Nei-siden står sterkt i Frankrike, men faktisk enda sterkere i Nederland der det skal være avstemning onsdag. Tidligere har EU-integrasjonen blitt blokkert av skepsis mot det overnasjonale. Nå mener professor Alan Milward at mange av høyre- og sentrumspartiene i Europa bevisst bruker fremmedfrykt som argumenter mot loven.

-  Det er egentlig bare svindel for å vinne valg på hjemmebane, og grunnlovsspørsmålet har blitt et urettmessig offer for innvandrerfrykten. Jeg vil si det ofte er ren rasisme som ligger bak motstanden, sier Milward.

Han tror denne grunnloven bare vil bli en lang og kjedelig parentes i den europeiske historien.

-  Selv om grunnloven i praksis ikke vil endre på måten Europa er organisert på, vil symbolverdien være viktig både for EU- og EØS-medlemmer, sier Milward som faktisk tror at EU-grunnloven vil gi Norge og EØS større rom for forhandlinger.

-  Norske diplomater kunne plukke vekk det de ikke vil ha uten at EU kan gjøre noe med det. Men EU-grunnloven vil ikke endre de kommersielle spillereglene, og det er jo her Norge er tettest knyttet til EU, sier Milward.

SLAKTER GRUNNLOVEN: Historieprofessor Alan Milward tror den nye EU-grunnloven bare vil bli et kort og kjedelig kapittel om hvordan EU fungerer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!