Feilslått mekling på Afrikas horn

ADDIS ABEDA (NTB-DPA-AFP): Meklingsforsøkene mellom Eritrea og Etiopia har slått feil. Det er frykt for at grensekampene på Afrikas horn blusser opp igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre afrikanske presidenter og generalsekretæren i Organisasjonen for afrikansk enhet, OAU, har de siste dagene reist i skytteltrafikk mellom Asmara og Addis Abeba, i et forsøk på å få til en fredelig løsning på grensekonflikten mellom de to landene på Afrikas horn.

Fredag måtte OAU-delegasjonen melde pass - iallfall i denne omgang. De to landene står fast på standpunkter som ikke kunne forsones, sa OAUs generalsekretær Salim Ahmed Salim på en pressekonferanse i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Den viktigste grunnen er at Eritrea nekter å trekke sine styrker tilbake fra det omstridte grenseområdet.

USA-plan

OAU-delegasjonen, som også har bestått av presidentene Blaise Campaore fra Burkina Faso, Pasteur Bizimungo fra Rwanda og Robert Mugabe fra Zimbabwe, har forsøkt å få landene med på en fredsplan utformet av USA og Rwanda.

Etiopia har akseptert planen, som går inn for nøytral demarkasjon av den til dels uklare grensen mellom landene, og tilbaketrekking av styrkene fra de omstridte områdene.

Eritreas president Isaias Afeworki har gått inn for direkte fredsforhandlinger med nøytral mekling, men nekter å trekke tilbake styrker. Etiopia vil ikke gå med på direkte forhandlinger før Eritrea trekker soldatene tilbake.

Nye kamper?

Etiopias statsminister Meles Zenawi var også til stede på pressekonferansen i Addis Abeba. På spørsmål om kampene nå ville blusse opp igjen, svarte han bare: - Spør eritreerne.

Selv om meklingen har slått feil i denne omgang, vil OAU fortsette samtalene «på varierende ministerplan», opplyste Salim.

Grensekonflikten mellom Eritrea og Etiopia blusset opp i begynnelsen av mai. De to landene ble 15. juni enige om å stoppe flyangrep, og har stort sett overholdt en uerklært våpenhvile. Men samtidig har soldater befestet sine stillinger på begge sider av grensen.

(NTB)