Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Feilslått ruspolitikk

Tidligere rusmisbrukere i debatt på Storinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trond Henriksen tok sin daglige dose metadon mens han holdt innlegget sitt på Stortinget.

-  Dette er nok første gangen noen drikker metadon på Stortinget, sa tidligere rusmisbruker og storforbryter Trond Henriksen (40) og helte i seg den vesle plastflaska.

-  Det smaker skikkelig dritt, men jeg kjenner at jeg blir mye friskere med en gang, sa han.

Henriksen er redaktør av nettstedet narkoman.net.

Monotont med metadon

De rød-grønne representantene i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget hadde tatt initiativet til å få med et bredt spekter av tidligere rusmisbrukere til å diskutere norsk ruspolitikk. Arbeidet med en opptrappingsplan på rusfeltet skal startes nå. Rehabilitering med innhold ble hovedtema for de sju paneldeltakerne.

-  Hverdagen for mange metadonbrukere er utrolig trist og monoton. De står opp i 11- 12-tida, ser Akutten på TV, reiser til Tøyen for å hente metadondosa si, reiser hjem for å vente på at effekten skal slå inn, og så ligger de på sofaen resten av dagen med TV-en som eneste selskap. Da er veien kort tilbake til rusen, sier Trond Henriksen, som har vært rusmisbruker i 20 år, og som ikke er spesielt stolt av sin kriminelle fortid:

-  Jeg har kostet samfunnet rundt 100 millioner kroner så langt, sukker 40-åringen, som i dag er redaktør av nettstedet narkoman.net.

Mangler nettverket

Hilde Sellevold (45) i Lar-Nett Norge begynte med metadon for ti år siden. Hun mener rusmisbrukere har et svært spesielt utgangspunkt når de skal tilbake til livet etter avrusningen.

-  A4-personen har brukt 15- 20 år av livet på å skaffe seg nettverk. Vi har kasta bort disse åra. Vi vet ikke hvordan vi skal tenke, hva vi skal gjøre, hvordan vi skaffer bolig, hvor vi kan treffe nye venner. Her må ruspolitikken bli bedre, sier hun.

SVs helsepolitiske talskvinne Inga Marte Thorkildsen ledet brukerhøringen. Hun har store forventninger til den nye opptrappingsplanen.

-  Jeg er kjempefornøyd med alle de gode innspillene vi har fått i dag, men det gjenstår å se hva som kommer ut av dem i praksis. Hvis ingenting skjer etter et slikt møte, gjør vi bare vondt verre, sier Thorkildsen.

LEDET DEBATTEN: SVs helsepolitiske talskvinne Inga Marte Thorkildsen ledet brukerhøringen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media