Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feilutpekt på terrorliste. - Men Det islamske forbundet er heller ikke terrorister

Ny forvirring rundt Emiratenes terrorliste.

FEILUTPEKT: Generalsekretær Islamsk Råd, Mehtab Afsar (i midten) og andre muslimske ledere deltok i demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah i sommer. Det viser seg at det ikke er Islamsk råd, men Det islamske forbundet som har havnet på terrorlista til De forente arabiske emirater. De var en av drivkreftene bak demonstrasjonen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FEILUTPEKT: Generalsekretær Islamsk Råd, Mehtab Afsar (i midten) og andre muslimske ledere deltok i demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah i sommer. Det viser seg at det ikke er Islamsk råd, men Det islamske forbundet som har havnet på terrorlista til De forente arabiske emirater. De var en av drivkreftene bak demonstrasjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er oppstått ny forvirring rundt terrorlista fra De forente arabiske emirater.

Lista er oversatt feil til norsk, og viser derfor ikke Islamsk Råd, men Det islamske forbundet (DIF). DIF er en av Norges største og mest aktive menigheter, tilknyttet Rabita-moskeen i Carlmeyersgate i Oslo.

- Har har det vært en feil oversettelse. Men Det islamske forbundet har heller ikke noe på en terrorliste å gjøre. Tvert om er dette en av de muslimske organisasjonene som jobber hardest mot ekstremisme i Norge, sier en talsmann for Islamsk Råd til Dagbladet.

Det islamske forbundet er medlem av Islamsk Råd, og har markert seg mot ekstremisme og radikal islam. I sommer var de en aktiv drivkraft da muslimer ble oppfordret til å demonstrere mot IS og Profetens Ummah.

- De står helt i front mot ekstremisme, så dette vil vi følge opp for å få de slettet fra denne lista. Det vil vi gjøre gjennom ulike kanaler som myndighetene, media og ulike ambassader og organisasjoner, sier talsmannen for Islamsk Råd til Dagbladet.

UD på saken
Tidligere i dag ble det klart at også Utenriksdepartementet jobber med saken. Det var før det ble kjent at en oversettelsesfeil har navngitt feil organisasjon.

- Utenriksdepartementet stiller seg uforstående til at Islamsk Råd Norge skulle stå på en slik liste. Vi har instruert ambassaden om å ta kontakt med myndighetene i De forente arabiske emirater, og det er allerede sendt en note til utenriksdepartementet i Abu Dhabi der Norge ber om en forklaring, skriver statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i en e-post til Dagbladet.

- Viktig partner Han skriver at Islamsk Råd er en viktig partner for norske myndigheter i kampen mot ekstremisme.

Ifølge UDs pressevakt, Rune Bjåstad, er utenriksminister Børge Brende (H) på vei tilbake til Norge i fly, etter å ha  besøkt De forente arabiske emirater i helga i forbindelse med en høynivåkonferanse.

Brende hadde også samtaler med landets myndigheter, men det at Islamsk Råd er ført opp på landets terrorliste, ble ikke nevnt.

Den norske regjeringen har ifølge UD ikke vært kjent med at Islamsk Råd er stemplet som en terrororganisasjon i det oljerike landet. De forente arabiske emirater er en nær alliert til både Saudi-Arabia og USA.

Skandinaviske trossamfunn Det var i et presseskriv lagt ut på nyhetsbyrået WAM at nyheten ble kjent. Der listes en rekke muslimske organisasjoner som emiratene har ført opp på sin terrorliste. Der står også Islamsk Råd Norge.

De er myndighetene i De forente arabiske emirater som har utarbeidet lista, som nå er godkjent av sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Myndighetene advarer i meldinga om disse organisasjonene,og det  Islamiska Förbundet i Sverige, Sveriges Muslimska Förbund (SMF), Den islamske menighet i Finland og Det islamske trossamfund i Danmark er også på lista.

Brende på besøk Utenriksminister Børge Brende (H) innledet fredag et tre dager langt besøk i De forente arabiske emirater, som er et absolutt monarki der president Khalifa bin Zayed al-Nahyan styrer og politiske partier er forbudt.

I tillegg er svært voldelige muslimske terrorgrupper som Den islamske stat (IS, tidligere kjent som ISIL) og Al Qaeda listet opp.

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge Mehtab Afsar, var en av hovedtalerne da det i august ble arrangert en stor demonstrasjon mot blant annet IS, Profetens Ummah og religiøs ekstremisme i Oslo.

Det muslimske brorskap En medvirkende årsak til at Islamsk Råd og de øvrige organisasjonene nå har havnet på terrorlista, er trolig at emiratene anser dem for å være en del av Det muslimske brorskap.

Brorskapet vant Egypts første demokratiske valg i 2012 og fikk styre i ett år før landets militære grep makten i et kupp. Brorskapet er nå forbudt i Egypt, der tidligere president Mohamed Mursi og tusenvis av medlemmer sitter fengslet. Både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater sluttet helhjertet opp om kuppmakerne i Egypt.

Løpegutter Seniorrådgiver Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute mener De forente arabiske emirater ofte opererer på vegne av Saudi-Arabia.

- Det ser ut til at Emiratene er Saudi-Arabias løpegutter. Det er en forlengelse av den saudiske kongefamilien som har grep om Emiratene, og landet har alltid veldig sammenfallende interesser med Saudi-Arabia, sa hun til Klassekampen tidligere i uka.

Lederen av Islamiska Förbundet i Sverige, Omar Mustafa, understreker at de ikke har noe som helst med Det muslimske brorskap å gjøre.
-Vi har ingenting med dem å gjøre. Vi er en frittstående, svensk organisasjon som ikke er underlagt Brorskapet, sier han til nyhetsbyrået TT. Terrorstempelet opplever han som skremmende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media