- Feilvurderinger og ikke god nok flygeledelse

Årsaken til Hercules-ulykken der fem omkom i Kebnekaise skal være klar.

 HAVARERTE: 
Det svenske politiets identifiseringsgruppe undersøkelser havaristedet i Kebnekaise-fjellmassivet etter at et norsk Hercules-fly krasjet i fjellet 15. mars i fjor. Foto: ROGER VIKSTRÖM / NTB scanpix POOL
HAVARERTE: Det svenske politiets identifiseringsgruppe undersøkelser havaristedet i Kebnekaise-fjellmassivet etter at et norsk Hercules-fly krasjet i fjellet 15. mars i fjor. Foto: ROGER VIKSTRÖM / NTB scanpix POOLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er svenske Norrbottens-Kuriren som tirsdag skriver om konklusjonene og deler av innholdet i den svenske havarikommisjonens rapport, som er hemmeligstemplet.

I tillegg til feilvurderinger og en flygeledelse som kunne vært bedre, presiseres det at de involverte jobbet med den kunnskapen de hadde og med instrumenter som kunne feiltolkes. «Det er disse svakheten og ikke enkeltindividers feil som anses å være den grunnleggende årsaken til ulykken», heter det i rapporten, ifølge avisa.

Alle de fem om bord mistet livet da ett av det norske Forsvarets Hercules-fly styrtet i Kebnekaisemassivet torsdag 15. mars i fjor.

De fem norske offiserene Truls Audun Ørpen (46), Bjørn Yngvar Haug (40), Siw Robertsen (45), Steinar Utne (35) og Ståle Garberg (42) mistet livet i ulykken som skjedde under øvelsen Cold response.

NTB