Feirer banksalg og penger i egen kasse

K-bank-sjef Tom Ruuds langvarige og knallharde kamp for å få solgt sin egen bank, krones i dag med suksess. Som belønning får Ruud en nordisk storbank han tror på - i tillegg til en pen, privatøkonomisk aksjegevinst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er glad for at statens salgsprosess nå er sluttført, slik at vi kan få ro rundt Kredittkasses eiersituasjon og konsentrere oss om å utvikle banken videre til beste for kunder, ansatte og vår nye eier. MeritaBanken er velkommen som eier av Kredittkassen, og det nye konsernet vil ha et utmerket utgangspunkt for lønnsom vekst i Norge, sier Konsernsjef Tom Ruud.

Høsten 1998 var kursen på K-bank-aksjer i nærmest fritt fall. Aktørene i aksjemarkedet var i ferd med fullstendig å miste troen på den norske forretningsbanken.

Men det dramatiske kursfallet skremte ikke konsernsjef Tom Ruud. Den 18. september 1998 kjøpte Ruud 20000 aksjer til en stykkpris på kroner 24,74. Det er en investering han kan være bekjent av.

Når Tom Ruud i formiddag annonserer at banken selges til den svensk-finske MeritaNordbanken, kan Ruud konstatere at aksjenes verdi er fordoblet. Det betyr en gevinst på en halv million kroner for konsernsjefen, som mer enn noen andre har snakket varmt for et salg av banken.

Lukket

Statens Bankinvesteringsfond har i månedsvis forsøkt å presse opp prisen på aksjene staten har i Kreditkassen. De to kamphanene Handelsbanken og MeritaNordbanken er kjørt mot hverandre i en hektisk, lukket budrunde. Etter det Dagbladet kjenner til, var representanter for Handelsbanken så seint som torsdag i samtaler med fondet.

Men det var MeritaNordbanken, Nordens største bank, som stakk av med den tradisjonsrike norske finansinstitusjonen. Ifølge NRK er prisen 49 kroner per aksje - til sammen 27 milliarder kroner.

- Fornuftig

Oppkjøpet er i tråd med Tom Ruuds ønske, det er i tråd med styrets ønske, og det er i tråd med de bankansattes ønske. Også et flertall på Stortinget kommer trolig til å nikke megetsigende til salget av Kreditkassen.

Per-Kristian Foss (H) er i hvert fall ikke i tvil:

- Dette hilser jeg velkommen. Alliansen er fornuftig og sikrer at vi får en forretningsbank med en meget sterk posisjon - et konkurransemessig alternativ til DnB. Store, norske selskaper innen offshore, shipping og fiskeri vil fortsatt ha to steder å gå.

For norske privatkunder venter ingen store endringer selv om K-bank selges til utlandet. MeritaNordbanken har tidligere gjort det klart at banken ønsker å benytte Kreditkassens filialnett for å styrke posisjonen i Norge og dermed Norden.

Gjemte seg

Men i går kveld var ikke bankens representanter spesielt taletrengte. Både konsernsjef Hans Dalborg og økonomidirektør Arne Liljedahl lukket dørene godt etter seg da Dagbladet oppsporet dem på Hotel Continental seint i går. Av hensyn til børs- og aksjelovgivningen ønsket verken MeritaNordbanken eller Kreditkassen å uttale seg.

Det kommer de derimot til å gjøre i dag, når bankene på en pressekonferanse vil annonsere det største banksalget ut av Norge noensinne.

DnB + Storebrand

Sammen med Tryg-Baltica utgjør MeritaNordbanken i dag finanskolossen Nordic Baltic Holding. Gruppen har en børsverdi på om lag 24 milliarder euro, eller nesten 200 milliarder kroner. Nordic Baltic Holding har 9 millioner kunder, som i hovedsak er lokalisert i Finland, Sverige og Danmark. Med kjøpet av Kreditkassen får gruppen også et solid fotfeste i Norge.

Ingen bør la seg forundre dersom oppkjøpet skaper ny og forsterket interesse for en sammenslåing mellom DnB og Storebrand.

RUUDS TRIUMF: Kredittkassene konsernsjef Tom Ruud får endelig viljen sin når banken hans selges ut av landet.