Feirer Enoksens avgang med kake

Miljøbevegelsen jubler over Odd Roger Enoksens avgang. Stoltenberg forsvarer ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Miljøbevegelsen har lenge vært kritiske til olje- og energiminster Odd Roger Enoksen. Nå jubler de over meldingen om at han skal gå av. 

- Vi er veldig glad for dette. Nå feirer vi med kake. Det skal bli godt å få en ny olje- og energiminister, sier en opprømt Frederic Hauge til Dagbladet.no.

Han mener det var helt nødvendig at Odd Roger Enoksen gikk av.

- Når en statsråd feiler så fundamentalt i politikken så kan han ikke fortsette. Det er nok av eksempler. Han har aldri klart å få realisert vårt forslag om grønn sertifisering av norske bedrifter. Forskningen på alternativ energi har vært en tragedie under Enoksen.

Tidevannkraftverket i Hammerfest er flyttet ut til Skottland. Og når det gjelder den CO2-håndteringen som skulle være et satsningsområde for regjeringen, så har det bare vært vingling, sier han.

- Problemet er at han har virket umotivert hele veien, mener Hauge.

Tro på Haga

Han har store forventinger til den nye olje- og energiministeren Åslaug Haga.

FEIRER:  - Det skal bli deilig å få en ny olje- og energiminister, synes Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Tom Christiansen/Dagbladet
FEIRER: - Det skal bli deilig å få en ny olje- og energiminister, synes Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Tom Christiansen/Dagbladet Vis mer

- Jeg hadde mye kontakt med henne da hun jobbet i utenriksdepartementet. Det er en stor fordel at hun har utenrikspolitisk erfaring. Dessuten opplever jeg henne som ryddig.

Jeg tror hun kan klare å hamle opp med Kristin og Jens i regjeringen, og få orden på rensingen på Kårstø og Mongstad, sier han.

Statsminister Jens Stoltenberg tar Enoksen i forsvar.

- Odd Roger Enoksen har gjort en viktig og imponerende innsats for Norge og for regjeringen i disse to årene. Han har hatt ansvar for en historisk satsing på fornybar energi, med 20 milliarder kroner på et eget fond for det, sa Stoltenberg da han kom ut på Slottsplassen etter statsråd fredag og fortalte om endringene i regjeringen, skriver NTB.

På direkte spørsmål om alternativ energi og klimapolitikken vil få større plass i olje- og energidepartementet, svarte Stoltenberg at Enoksen har stått i spissen for tidenes satsing på fornybar energi.

– Når Haga tar over, understreker det hvor viktig regjeringen syns det er med klimapolitikk. Åslaug Haga har lang erfaring. Utnevnelsen av henne er et uttrykk for at regjeringen prioriterer energiområdet. Klimapolitikken og satsing på miljøvennlig energiforsyning skal være en del av energipolitikken. Haga kan kombinere både miljø og kraft, sa Stoltenberg

Kvinneflertall i regjeringen

Mens miljøbevegelsen feirer med kake, sender likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås blomster.

For første gang er det flere kvinner enn menn i en norsk regjering.

Etter dagens endringer består regjeringen av ti kvinner og ni menn. Det gir en prosentandel kvinner på 53 prosent. Gro Harlem Brundtlands såkalte ”kvinneregjering” fra 1986 hadde 44 prosent kvinner.

- Dette er en milepæl i norske kvinners og menns historie, sier Gangås. Ombudet har sendt en blomst til statsministerens kontor.

Forsiktig håp 
Leder i Natur og Ungdom Bård Lahn tillater seg et forsiktig håp om mer satsing på vindkraft med en ny olje- og energiminister.

- Nå kan vi håpe på en statsråd som interesserer seg for vindkraft og som følger opp Senterpartiets kritiske holdning til økt oljeutvinning, sier Lahn til Dagbladet.no.

Han peker på at Enoksen har vært minister i et av de mest tradisjonsrike departementene, med et sterkt fagmiljø som fokuserer mest på olje, ikke alternative energikilder.

- Folka i Olje- og energidepartementet har jo vært der siden olje ble funnet, nesten da, sier Lahn.

b>FIKK BLOMSTER: Odd Roger Enoksen går av som olje- og energiminister. Han kommer ikke til å bli savnet av miljøbevegelsen som feirer avgangen med kake.
NY OG GAMMEL: Odd Roger Enoksen (t.h.) fratrådte stillingen som olje- og energiminister etter statsråd på Slottet fredag. Statsminister Jens Stoltenberg (i midten) følges av den påtroppende kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa som tar over stillingen til Åslaug Haga som i tur tar over etter Enoksen