Feirer FNs fiasko

LAS VEGAS (Dagbladet): Iraks diktator Saddam Hussein feiret i går FNs mislykte diplomati i Bagdad med å sende demonstranter ut i gatene og stille nye krav til FN og USA. Visestatsminister Tariq Aziz krever en ny og mer «balansert» sammensetning av FNs inspektørlag i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visestatsminister Aziz gjentok også truslene om å skyte ned det amerikanske U2-flyet som flyr overvåkingsoppdrag for FN. Aziz forlot i går Irak på vei til FN i New York etter at han fikk visum til USA. Aziz vil legge fram Iraks sak i FNs Sikkerhetsråd, som kommer sammen i morgen.

- Vi befinner oss i en mørk tunnel uten lys i enden. Irak vil ikke trekke seg tilbake uten at endringer blir satt i verk, sa Aziz til reportere i Bagdad før han forlot landet.

Det er CNN, som er på plass i Bagdad, som melder dette.

Fjernet utstyr

I går ble FNs inspektører, for sjette dag på rad, nektet å utføre sine oppdrag med henvisning til at FN-teamene også består av amerikanere. Irak sier at vedtaket om å vise dem ut vil bli satt i verk straks drøftingene med FNs Sikkerhetsråd er avsluttet. Det er seks amerikanere i FNs team i Irak nå.

Tremannsdelegasjonen som generalsekretær Kofi Annan sendte til Bagdad, kommer i morgen tomhendt tilbake til New York. Det forverrer situasjonen at Irak brukte tida mens delegasjonen var i landet, til å fjerne utstyr som FNs våpeninspektører overvåket med videokameraer. Linsene ble dekket til og lyset skrudd av. Da lyset kom på igjen, var utstyret fjernet.

Svekket Annan

- Det var gode nyheter og dårlige nyheter. De gode nyhetene er at lyset kom tilbake. Men de dårlige nyhetene er at da lyset kom på, var alt sammen borte, sier Charles Duelfer, amerikaneren som er nestkommanderende for FNs sjefinspektør Richard Butler, til New York Times.

Stillingen til generalsekretær Kofi Annan er svekket etter at han forsinket behandlingen av Irak-saken i FNs Sikkerhetsråd med det mislykte, diplomatiske initiativet.

Annan besluttet å sende delegasjonen til Bagdad, til tross for tydelig amerikansk og britisk skepsis. USA og Storbritannia sier at det ikke er rom for forhandlinger med Irak med de kravene Saddam stiller.

- Han forsøkte å skape et fredelig alternativ. Det ser ut til at tilbudet til Irak om en mulig vei tilbake, er blitt avslått, sier Fred Eckhard, som er generalsekretærens talsmann.

Kofi Annan er på offisielt besøk i Latin-Amerika, og sier der at han vil snakke med medlemmene av sin delegasjon før nye beslutninger blir tatt.

Enigheten i FNs Sikkerhetsråd ser ut til å være styrket som en følge av Saddams utfordring til rådets autoritet. Det er ventet at USA og Storbritannia vil gå inn for at Sikkerhetsrådet skjerper sanksjonene mot Irak med øyeblikkelig virkning.

U2 flyr igjen

I morgen sender også sjefinspektør Richard Butler U2-flyet med FN-merket på haleroret mer enn 25000 meter til værs over Irak.

Irak ydmyket FN-delegasjonen ved å fornye trusselen mot disse flygningene allerede mens delegasjonen var i Irak. Både flyet og flygeren er amerikansk, men overvåkingen er et FN-oppdrag. Irak har bakke-til-luft-raketter med rekkevidde til å true det uvæpnede flyet som vil fly uten eskorte.

Passive forsvarsmidler kan hindre irakiske raketter i å treffe, men amerikanske talsmenn har gjort det klart at bruk av raketter vil bli betraktet som en krigshandling.
Før en rakett kan fyres av, må den siktes inn ved hjelp av radar. Amerikanske fly registrerer når en målsøkende radar skrus på, og den kan bli ødelagt med luft-til-bakke-raketter fra kampfly.

USAs forsvarsminister William Cohen har gjort det klart at militære tiltak er aktuelle dersom Saddam Hussein fortsatt trapper opp denne konfrontasjonen.