FEIRET SEG SELV: Dagbladet kan nå presentere den samlede kostnaden for konge- og kronprinsparets fødselsdagsfeiringer i 2012 og 2013. Sluttsummen kom på cirka tre millioner kroner. Her er kongeparet under en omvisning i den nyoppussede Bygdøy kongsgård i 2007. FOTO: KNUT SNARE
FEIRET SEG SELV: Dagbladet kan nå presentere den samlede kostnaden for konge- og kronprinsparets fødselsdagsfeiringer i 2012 og 2013. Sluttsummen kom på cirka tre millioner kroner. Her er kongeparet under en omvisning i den nyoppussede Bygdøy kongsgård i 2007. FOTO: KNUT SNAREVis mer

Feirer privat - staten spanderer

Hoffet står på pinne for kongefamilien - også privat - uten at kongefamilien må betale for det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongefamilien har lenge balansert mellom kongelig opphøydhet og en folkelighet som til og med ga Olav V tilnavnet «folkekongen».

Med kostbare feiringer, luksusferier verden rundt, og en ny og uvant jetsett-profil, har oppmerksomheten om dette blitt større. For hvem skal betale for luksuslivet – folket eller de kongelige selv?

To storslåtte jubileumsfester demonstrerer hvor vanskelig dilemmaet har blitt.

Bygdøy kongsgård, 4. juli 2012:

Med dronning Sonja i spissen er en festpyntet flokk på vandring omkring i kongsgårdens hage. Denne kvelden har de grunn til å føle seg spesielle, på Sonjas fødselsdag, som gjester på kongeparets 75-årsfest.

Når middagen inntas i teltene er flere milliardærer til stede, men også ganske ukjente borgere. Blant de kongelige inviterte, finner vi danskenes dronning Margrethe og svenskenes Carl Gustaf.

RØD LØPER: Gjestene fikk en rojal velkomst da kongeparet inviterte til 75-årsfeiring i hagen på Bygdøy kongsgård. Foto: Privat
RØD LØPER: Gjestene fikk en rojal velkomst da kongeparet inviterte til 75-årsfeiring i hagen på Bygdøy kongsgård. Foto: Privat Vis mer

- Det var både prominente internasjonale personer og det offisielle Norge, og så hadde kongeparet en del av sine mer personlige venner til stede, forteller eiendomsmilliardæren Christian Ringnes.

Kongehuset har omtalt feiringen som privat, blant annet for å forklare hvorfor pressen ikke fikk adgang.

Festplanene ble først kjent i pressen da det danske hoffet la ut en pressemelding om at danske kongelige skulle delta.

HERSKAPELIG: Slik så det ut i partyteltene da kongeparet inviterte til 75-årsfeiring i hagen på Bygdøy kongsgård. Foto: Privat
HERSKAPELIG: Slik så det ut i partyteltene da kongeparet inviterte til 75-årsfeiring i hagen på Bygdøy kongsgård. Foto: Privat Vis mer

.Skaugum, Asker, 20. juli 2013

Et år etter kongeparets 75-årsfest, var det kronprins Haakons tur å bli feiret. I fallskjerm ankom han residensen på Skaugum, til en lukket 40-årsfestival over ei hel helg.

Drøyt 200 gjester fikk adgang. De var en mektig miks: Mangemillionærer og kongelige. Personlige venner. Topper fra politikk og internasjonal mote. Og artister. Som kronprinsens skotske favorittband Biffy Clyro.

Fra området utenfor hovedporten, der pressen var henvist, gjenkjente Dagbladets reporter hip-hop-artisten Timbuktu.

Også kronprinsens feiring kostet skattebetalerne dyrt.

FØRTIÅRSFEIRING: Kronprins Haakon og Harald Rønneberg med en ropert under førstnevntes 40-årsdag i hagen på Skaugum. Her fikk gjestene oppleve levende musikk og bo i telt som de selv har slått opp.
 Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
FØRTIÅRSFEIRING: Kronprins Haakon og Harald Rønneberg med en ropert under førstnevntes 40-årsdag i hagen på Skaugum. Her fikk gjestene oppleve levende musikk og bo i telt som de selv har slått opp.  Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix Vis mer

Spesifiserer ikke

Dagbladet kan nå presentere kostnaden Slottet har beregnet for konge- og kronprinsparets fødselsdagsfeiringer i 2012 og 2013.

Sluttsummen ble ifølge kongehusets regnskaper cirka tre millioner kroner.

I denne summen inngår vel å merke ikke lønnsutgifter til hoffet.

Prislappen framgår i regnskapene – hvis man vet hvor man skal lete. I hoffets 2012-regnskap, i note ni, står summen 718 313 kroner i et underpunkt. Ifølge kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, var dette kostnaden for kongeparets fødselsdagsfeiringer det året.

Dagbladet har spurt Hagen om denne summen inkluderer kostnader for andre arrangementer enn festen den 4. juli 2012 – eventuelt hvilke.

Hun svarer at årsberetningen viser at «feiringene av kongen og dronningens 75-årsdager kostet i overkant av 700 000 kroner» – med bokstavene «ene» understreket.

Hun spesifiserer ikke hvilke andre arrangementer enn Bygdøy-festen som var inkludert.

Ikke regnet på

Pengene kom fra Stortingets bevilgning til drift, investeringer og offisielle oppgaver. Dermed slapp kongeparet å ta dette fra sin egen «lønn», som har betegnelsen «apanasje» og skal dekke deres private utgifter. I 2012 var kongeparets apanasje 9,7 millioner kroner.

At kronprinsparets 40-årsfeiringer kostet 2,4 millioner kroner, har Slottet tidligere bekreftet overfor NRK. Også her finnes kostnaden i årsregnskapet – hvis man vet hvor man skal lete.

Den står oppført i den samme noten, under «rammeprosjekter» i underpunktet «arrangementer».

Også kronprinsparet slapp å ta pengene fra apanasjen.

Like interessant er det som ikke står i regnskapet.

- Lønnskostnadene har vi ikke regnet på, sa hoffets kommunikasjonssjef Marianne Hagen, da NRK i 2014 spurte henne om kronprinsparets 40-årsfeiringer året før.

Betaler ikke

Politiet anslo ifølge NRK at deres kostnader knyttet til festen var 2,7 millioner kroner.

I en e-post fra hoffet står det at kongefamilien ikke betaler for de hoffansattes tjenester – verken offisielle eller private oppdrag.

Da er det liten grunn til å regne på hva tjenestene koster.

Slik oppsummerer Marianne Hagen regimet som gjelder: «Hoffet er Kongen og kongehusets organisasjon og den bistår dem i hele deres livsgjerning. Dette gjelder både når de Kongelige har offisielt program så vel som når de har privat program.»

Hoff-omveltning

Internt ved hoffet har flere opplevd at det skilles for dårlig mellom privat og offentlig, og at skillet har blitt mindre tydelig.

- I dag jobber de hoffansatte om hverandre. Det skilles ikke lenger mellom det som er privat og det som er offentlig, sier en som har sett endringene på nært hold.

SJEFEN: Gry Mølleskog er hoffsjef. Foto: Slottet
SJEFEN: Gry Mølleskog er hoffsjef. Foto: Slottet Vis mer

2011 ble et veiskille. Da ble kronprinsessens studievenninne, tidligere stabssjef Gry Mølleskog, hentet inn for å omorganisere hoffet.

Store endringer fulgte: Bilseksjonen ble slått sammen med vakt- og resepsjonstjenesten. De spesialiserte avdelingene Drift Privat og Drift Stat forsvant fra organisasjonskartet. Det samme skjedde med avdelingene Skaugum og Skaugum Gård.

«Krevende»

Fra 2013 ble nye skiller borte: Medarbeiderne ble overflyttet fra Åpent Slott og Kronprinsparets stab, slik at alle ble ansatt ved Det kongelige hoff.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen mener at skillet mellom offisielt og privat er like godt ivaretatt som før.

«Endringer kan av noen oppfattes som krevende, men det var ønskelig å modernisere organisasjonen for å få mest mulig ut av Stortingets bevilgning», skriver Hagen.

Gråsoner

«Apanasjen», som bevilges over statsbudsjettet, har siden tidlig på 2000-tallet skullet dekke konge- og kronprinsparets private utgifter.

LA PREMISSENE: Daværende ekspedisjonssjef Kasper Holand (stående til venstre) ledet et regjeringsutvalg som i 2001 la premissene for dagens finansieringsordning for hoffet. Her er han i 1996 sammen med nåværende avdelingsdirektør Oskar Petter Jensrud i Kommunal- og moderiserings-departementet (stående til høyre), som idag er sentral i bevilgningsprosessen til hoffet. Foto: John H. Myhre / Aftenposten.
LA PREMISSENE: Daværende ekspedisjonssjef Kasper Holand (stående til venstre) ledet et regjeringsutvalg som i 2001 la premissene for dagens finansieringsordning for hoffet. Her er han i 1996 sammen med nåværende avdelingsdirektør Oskar Petter Jensrud i Kommunal- og moderiserings-departementet (stående til høyre), som idag er sentral i bevilgningsprosessen til hoffet. Foto: John H. Myhre / Aftenposten. Vis mer

Den utgjør nå samlet 20,5 millioner kroner, skattefritt. Staten bevilger også penger som skal dekke drift av hoffet og indre vedlikehold av tre statlige kongelige eiendommer.

Hoffet kaller denne bevilgningen fra staten for «Civillisten».

Men skillet mellom apanasjen og Civillisten er ikke krystallklart. En hoff-pressemelding fra sommeren 2013 sier dette om praksisen for fødselsdagsfeiringer: «Kongelige fødsels- og merkedager feires normalt privat. Kostnadene dekkes av Civillisten.»

Dagbladet har stilt hoffet en rekke spørsmål, for å få klarhet i hvorfor private fødselsdagsfeiringer dekkes med Civillisten, og ikke av apanasjen.

«Runde» feiringer

«Merkedager i De kongeliges liv er også merkedager i nasjonens. Noen dager er store og runde og kaller på en stor feiring. Dette dekkes av Civillisten», skriver kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

Hun skriver også at «de fleste merkedager er mindre runde og disse dekkes normalt av apanasjen».

Bortsett fra lønn til staben som steller i stand festen. Personalkostnader betaler ikke kongefamilien for, bekrefter Hagen.

Hun har ikke svart på hvor mange kongelige fødselsdagsfeiringer som de siste årene har blitt dekket av Civillisten, og hva de har kostet, men skriver at det har vært «unntaksvis».

«Ikke overdådig»

«Kongepar og Kronprinspar betaler selv for mat, drikke, blomster etc. ved private arrangement på private eiendommer», skriver Marianne Hagen videre til Dagbladet.

Under kongeparets private 75-årsfeiring på Bygdøy gikk også mat og drikke og blomster på Civillistens regning – i tillegg til lønn til betjeningen. Det synes en av gjestene, milliardæren Christian Ringnes, var helt på sin plass.

HYGGELIG: - Det var varmt og hyggelig, vi satt ute og det var telt i hagen bak kongsgården, forteller eiendomsmilliardæren Christian Ringnes fra kongeparets 75-årsfeiring i 2012. Foto: Jacques Hvistendahl
HYGGELIG: - Det var varmt og hyggelig, vi satt ute og det var telt i hagen bak kongsgården, forteller eiendomsmilliardæren Christian Ringnes fra kongeparets 75-årsfeiring i 2012. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Ringnes plasserer seg selv et sted midt mellom de personlige vennene og det offisielle Norge. Han mener festen var «flott, men ikke overdådig».

Bilder Dagbladet har fått tilgang til viser en festpyntet hage, med krystall-lysekrone og røde løpere i teltene hvor middagen ble inntatt

«Mye kjærlighet»

Ringnes husker godt kronprinsens tale.

- Det var mye kjærlighet, og det preget hele arrangementet. Det var varmt og hyggelig, vi satt ute og det var telt i hagen bak kongsgården, forteller han.

Før middagen tok dronningen gjestene med på en hagevandring, med stopp i blant annet urtehagen.

- Vi skal være glade for at kongeparet orker å gjøre slike ting og ikke bare feirer med fem gode venner, sier Christian Ringnes.

Blant gjestene var også en annen milliardær, kunstsamleren og vinkjenneren Christen Sveaas, som ikke har villet kommentere overfor Dagbladet. Komiker Robert Stoltenberg underholdt.

Ikke i dagboka

Hoffet har omtalt 75-årsfeiringen som privat, blant annet i en klage på Se og Hør til Pressens faglige utvalg. Arrangementet på Bygdøy er heller ikke nevnt i dagboka i kongehusets årsberetning, som skal gjenspeile de kongeliges offisielle program.

Likevel ble regningen dekket av Civillisten, altså de pengene Stortinget bevilger til drift av hoffet og de statseide kongelige eiendommene.