Feirer privat - staten spanderer

Hoffet står på pinne for kongefamilien - også privat - uten at kongefamilien må betale for det.

FEIRET SEG SELV: Dagbladet kan nå presentere den samlede kostnaden for konge- og kronprinsparets fødselsdagsfeiringer i 2012 og 2013. Sluttsummen kom på cirka tre millioner kroner. Her er kongeparet under en omvisning i den nyoppussede Bygdøy kongsgård i 2007. FOTO: KNUT SNARE
FEIRET SEG SELV: Dagbladet kan nå presentere den samlede kostnaden for konge- og kronprinsparets fødselsdagsfeiringer i 2012 og 2013. Sluttsummen kom på cirka tre millioner kroner. Her er kongeparet under en omvisning i den nyoppussede Bygdøy kongsgård i 2007. FOTO: KNUT SNARE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kongefamilien har lenge balansert mellom kongelig opphøydhet og en folkelighet som til og med ga Olav V tilnavnet «folkekongen».

Med kostbare feiringer, luksusferier verden rundt, og en ny og uvant jetsett-profil, har oppmerksomheten om dette blitt større. For hvem skal betale for luksuslivet – folket eller de kongelige selv?

To storslåtte jubileumsfester demonstrerer hvor vanskelig dilemmaet har blitt.

Bygdøy kongsgård, 4. juli 2012:

Med dronning Sonja i spissen er en festpyntet flokk på vandring omkring i kongsgårdens hage. Denne kvelden har de grunn til å føle seg spesielle, på Sonjas fødselsdag, som gjester på kongeparets 75-årsfest.

Når middagen inntas i teltene er flere milliardærer til stede, men også ganske ukjente borgere. Blant de kongelige inviterte, finner vi danskenes dronning Margrethe og svenskenes Carl Gustaf.

- Det var både prominente internasjonale personer og det offisielle Norge, og så hadde kongeparet en del av sine mer personlige venner til stede, forteller eiendomsmilliardæren Christian Ringnes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer